CO od pulskog TZ-a traži 400 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osiguravajuca kuca Croatia osiguranje od pulske Turisticke zajednice potražuje 400 tisuca kuna na racun uplacene turisticke clanarine u protekloj godini i to zbog nedorecenih zakonskih propisa oko njena placanja. Iste zahtjeve od ove osiguravajuce kuce dobili su i ostali TZ-i u Hrvatskoj.

Od Rijeke se, primjerice, traži povrat od 600 tisuca kuna, Split bi trebao platiti 400 tisuca kuna, a zagrebacki TZ cak dva milijuna kuna. Sveukupno Croatia osiguranje potražuje 5,7 milijuna kuna uplacene clanarine, a iz Hrvatskog ureda za osiguranje procjenjuju da je ukupno preplaceno oko 20 milijuna kuna. Navodno su svi osiguravatelji ukljuceni u tu udrugu poceli slati zahtjeve za povratom sredstava.

Direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj nezadovoljna je zbog potraživanja i smatra da se turisticke zajednice zbog toga moraju pobuniti.

- Ne namjeravamo vratiti placenu clanarinu jer je zakon po tom pitanju bio jasan, a uputu iz Ministarstva turizma nemamo. Dopis od Croatia osiguranja dobili smo krajem sijecnja i odmah smo potražili pojašnjenje od Ministarstva, ali ga još uvijek nismo dobili. Mi taj novac više nemamo jer on ne ide samo nama, nego medu ostalim i županijskom TZ-u i Hrvatskoj turistickoj zajednici.

Novac za 2009. godinu smo potrošili na promidžbu, a istu smo svotu rezervirali u programu rada za ovu godinu. To bi znacilo da se u ovoj godini moramo odreci 800 tisuca kuna, što nije mali iznos, kazala je Cinkopan Korotaj.

Dodala je i da nije cula da ostali TZ-i u Istri imaju slican problem, vjerojatno zato što upravo u Puli vecina osiguravajucih kuca ima svoje sjedište pa tu i placa clanarinu.

Direktor županijske Turisticke zajednice Tomislav Popovic ne može vjerovati da se na kraju godine traži povrat clanarine. Kaže da je vidio dopis Croatia osiguranja, ali ne i uputu Ministarstva.

- Požalili smo se Ministarstvu, ali službeni odgovor još uvijek nismo dobili. I u slucaju da je napravljena neka pogreška, to se trebalo uvidjeti puno prije, a ne na kraju godine. Sada je stanje nepopravljivo. Na koji nacin da TZ-i sad vrate taj novac buduci da on nije otišao samo u Pulu, nego je rasporeden i nama i HTZ-u, pita se Popovic. (B. BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter