Clooney pušten na slobodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glumac George Clooney pušten je na slobodu nekoliko sati nakon što je uhicen zbog gradanskog neposluha tijekom prosvjeda ispred sudanskog veleposlanstva u Washingtonu, javljaju americki mediji.

Slavni glumac je novinarima rekao da mu je to bilo prvi put da je uhicen. "Nadam se i posljednji", dodao je. Platio je 100 dolara jamcevine za izlazak iz zatvora.

Clooney je sudjelovao u prosvjedu kojim se željelo upozoriti na humanitarnu krizu u nasilnom podrucju izmedu Sudana i Južnog Sudana. Priveden je i njegov otac Nick i drugi aktivisti. Uhiceni su jer su se triput oglušili na upozorenje da ne prelaze policijsku liniju ispred veleposlanstva. S lisicinama na rukama smješteni su u vozila americke tajne službe. "Svi smo bili zajedno u pritvorskoj jedinici i bilo nam je dobro", našalio se Clooney.

Clooney je gorljivi aktivist za ljudska prava u Sudanu i bio je veliki pobornik neovisnosti Južnog Sudana. Nekoliko je puta putovao u to podrucje, a u cetvrtak se sastao i s predsjednikom Barackom Obamom kako bi mu ukazao na tamošnju humanitarnu katastrofu.

Clooney optužuje sudanskog predsjednika Omara al-Bašira da namjerno izaziva humanitarnu krizu i blokira dopremu pomoci i hrane u planinsko podrucje Nuba na granici dviju zemalja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter