Clinton u Tirani, zadnjoj postaji balkanske turneje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka državna tajnica Hillary Cliniton doputovala je u četvrtak u Tiranu, zadnju postaju balkanske turneje koju je u ponedjeljak počela u Sarajevu. Namjera joj je potaknuti domaću političku klasu da svlada krizu koja koči njezino približavanje Europskoj uniji.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u četvrtak albanske vlasti i oporbu da prevladaju političku krizu koja već tri godine koči donošenje reforma i približavanje Albanije Europskoj uniji.

"Albanski dužnosnici morat će izgraditi kulturu suradnje i nadići političke razlike", rekla je u govoru koji je održala u parlamentu u Tirani. "Uspijete li da se te razlike ne pretvore u nepovratne podjele i da svoje osobne probitke stavite iza probitaka Albanije, moći ćete izgraditi čvrstu demokraciju. No morate odmah početi djelovati", istaknula je Clinton.

Albanija je nakon parlamentarnih izbora u lipnju 2009. zapala u političku krizu koju produbljuje ozračje nepovjerenja između desnice na vlasti i socijalističke oporbe koja ne priznaje rezultate tih izbora na kojima je, drži, bilo prijevara. Ta je politička kriza onemogućila donošenje više reforma - napose na pravosudnom polju - što ih zahtijeva Bruxelles koji je već dvaput odbio dodijeliti Tirani status kandidata za EU.

Clinton je potaknula Albaniju da nastavi reforme: kao glavne zadaće kojima vlast treba prionuti spomenula je organiziranje slobodnih i poštenih izbora, neovisnost pravosuđa, jačanje državnih ustanova i borbu s korupcijom.  No američka državna tajnica ipak je pohvalila napredak što ga je Albanija ostvarila od pada komunizma 1991. i izrazila joj je potporu Washingtona u njezinim budućim naporima.

Clinton se zatim u Tirani sastala s predsjednikom Bujarom Nishanijem, premijerom Salijem Berishom i oporbenim čelnikom Edijem Ramom.

Albanija je ušla u NATO 2009. Politička kriza u zemlji koči provedbu više reforma koje zahtijeva Bruxelles, koji je već dvaput odbio dodijeliti Tirani status kandidata za ulazak u EU. Albanija je podnijela kandidaturu za EU 2009. i želi do konca godine dobiti status kandidata.

Clinton je u srijedu u Zagrebu čestitala Hrvatskoj na skorom ulasku u Uniju. Hrvatska je, nakon Slovenije koja je članica EU-a postala 2004., od svih država proisteklih iz bivše Jugoslavije ostvarila najveći napredak na svim poljima. Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo, koji također teže europskim integracijama i u kojima je Clinton boravila od ponedjeljka, daleko su iza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter