Clinton u Srbiji: Nema promjene granica s Kosovom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton potvrdila je u Beogradu stav Amerike da je Kosovo nezavisna država i da se granice neće mijenjati, ali i da postoji mnogo stvari koje se moraju rješavati u korist interesa Beograda i građana obje države. Naglasila je da SAD snažno podupire članstvo Srbije u EU i dijeli njene demokratske ciljeve u interesu budućnosti, stabilnosti i napretka regije.

- SAD će podržati izravni dijalog i potaknuti sve strane da primijene postignute i konkretne mjere za unapređenje odnosa. Ovo ne zahtijeva od Srbije da prizna Kosovo, međutim, dijalog se traži od obje vlade, ne bi li krenule naprijed s konkretnim sporazumima koji će omogućiti ljudima i na Kosovu i u Srbiji da ostvare svoje interese, istaknula je Clinton na zajedničkoj presici s domaćinima i Catherine Ashton, gošćom iz EU-a s kojom je zajedno doputovala u srbijansku prijestolnicu.

Ashton, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, ponovila je da se od Srbije ne zahtijeva priznanje Kosova i navela je da je budućnost Srbije u EU-u i da je dijalog u interesu svih. Napomenula da će se sastanak srbijanskog i kosovskog premijera Dačića i Tachija uskoro ponoviti.

- Srbija će učiniti sve da ispuni ključne kriterije za početak pregovora. Nastavit ćemo s reformom pravosuđa, borbom protiv organiziranog kriminala i korupcije, izgradnjom regionalne stabilnosti, pomirenja i suradnje. Kada je riječ o Kosovu, opredijeljeni smo da sve rješavamo u miru, izjavio je srbijanski premijer Ivica Dačić.

Clinton i Ashton stigle su iz Sarajeva, gdje su iskazale punu potporu SAD-a i EU-a očuvanju Bosne i Hercegovine kao cjelovite države, no istodobno su pozvale lokalne političare da prekinu stalne međusobne sukobe te poduzmu mjere kojima bi reformirali tu zemlju i učinili je ozbiljnim kandidatom za euroatlantske integracije.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je da je od Clinton i Ashton tražio da osiguraju nastavak međunarodne prisutnosti, ali i pomoći njegovoj zemlji. (B. OPRIJAN ILIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter