Clinton u Prištini docekan kao heroj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši americki predsjednik Bill Clinton pozdravio je u nedjelju u Prištini napredak koji je posljednjih godina postignut na Kosovu, pozvavši tamošnje stanovnike da se okrenu buducnosti. Clinton, koji je u Prištinu doputovao u povodu otkrivanja spomenika s njegovim likom u središtu grada, sastao se s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tacijem te se obratio kosovskim zastupnicima.

"Ponosan sam i sretan jer ste napredovali više nego što su cak i vaši prijatelji ocekivali", rekao je Clinton u prigodnom govoru na svecanoj sjednici kosovskoga parlamenta. Pred zastupnicima je rekao da je Kosovo uspjelo stvoriti demokratske institucije, slobodan tisak i snažno civilno društvo. "Dio ste MMF-a i nadam se da cete ubrzo biti dio EU-a i NATO-a", rekao je Clinton.

U Clintonovu je cast u aveniji Billa Clintona u središtu grada otkriven njegov kip u prirodnoj velicini, težak 900 kilograma, na kojemu je bivši americki predsjednik prikazan kako u ruci drži dokument od 24. svibnja 1999. kojim se odobrava ulazak americkih snaga na Kosovo. Kip je djelo prištinskog kipara Izeira Mustafe. Otkrivanju spomenika prisustvovalo je više tisuca ljudi koji su Clintona docekali i pozdravili kao heroja kosovske neovisnosti.


Podijeli: Facebook Twiter