Clinton u povijesnom posjetu Mianmaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države su ohrabrene reformama u Mianmaru, rekla je u cetvrtak americka državna tajnica Hillary Clinton svome domacinu, predsjedniku Mianmara Thein Seinu, koji je pozdravio novo poglavlje odnosa dviju zemalja.

"Ovdje sam jer smo predsjednik Barack Obama i ja ohrabreni mjerama koje ste poduzeli za vaš narod", rekla je Clinton tijekom susreta s Thein Seinom u glavnom gradu Najpidavu, drugog dana posjeta. Predsjednik Mianmara je odgovorio da njezin "povijesni posjet predstavlja novo poglavlje njihovih odnosa".

Dolazak Hillary Clinton u tu južnoazijsku zemlju, što je prvi posjet jednog šefa americke diplomacije od 1955. godine, dogodio se osam mjeseci nakon reformi i nakon što je u ožujku raspuštena hunta, a vlast preuzela civilna vlada.

U zemlji kojom je uvijek dominirala vojska novi režim je omogucio povratak u politiku oporbenoj celnici Aung San Suu Kyi, koja je prije godinu dana oslobodena iz kucnog pritvora. U listopadu je takoder oslobodeno oko 200 politickih zatvorenika. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter