Clinton protiv "svog" zakona o zabrani gej brakova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je 1996. potpisao zakon kojim se brak definira kao zajednica muškarca i žene, izjavio je u četvrtak da je takva mjera protustavna i pozvao Vrhovni sud da je poništi.

Clinton je u članku u Washington Postu napisao da je 1996. godine, kada je potpisao Zakon o obrani braka (DOMA), bilo "bitno drugačije vrijeme". Nijedna američka savezna država tada nije priznavala istospolne brakove, piše Clinton, iako su neke kretale u tom smjeru. Kada su savezni zakonodavci zbog toga počeli razmatrati protumjere, "od kojih su neke bile drakonske", mnogi su mislili da će DOMA zaustaviti nastojanja da se istospolni brakovi zabrane ustavnim amandmanom, objasnio je Clinton.

Vrhovni sud će 27. ožujka održati raspravu o ustavnosti DOMA-e. Clinton je poručio da suci moraju "odlučiti je li zakon u skladu s načelima američke nacije koja poštuje slobodu, jednakost i pravdu iznad svega".

"Kao predsjednik koji je potpisao zakon, spoznao sam da je DOMA suprotna tim načelima i nekompatibilna s našim ustavom. Taj zakon je diskriminatoran i mora biti odbačen", naglasio je Clinton i time se pridružio Obaminoj administraciji koja je već pozvala Vrhovni sud da poništi zakon.

Devet američkih saveznih država (Connecticut, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont, Washington) i grad Washington kao posebna federalna jednica danas priznaju istospolne brakove. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter