Clinton: Obama preoprezan sa Sirijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši američki predsjednik Bill Clinton kazao je da bi aktualni američki predsjednik Barack Obama trebao pružiti snažniju potporu sirijskim ustanicima, poručivši da američka javnost bira predsjednike i članove Kongresa kako bi "gledali u budućnost" i "pobijedili", prenose američki mediji.

Clinton je također upozorio da bi Obama ili bilo koji drugi predsjednik mogao ispasti "potpuna budala" ako bude previše slušao ispitivanja javnog mišljenja ili postupao preoprezno, navevši svoje vlastite odluke o Kosovu i BiH kao primjer, prenosi portal Politico.

Clinton je to kazao na skupu u organizaciji senatora Johna McCaina, koji je jedan od najžešćih kritičara predsjednika Obame zbog njegova, kako smatra, neuspjeha da odlučno djeluje u Siriji.

"Neki ljudi govore: 'OK, vidite da je to velika zbrka? Ne miješajte se!' Ja mislim da je to velika pogreška. Slažem se u tome s vama", rekao je Clinton na skupu u organizaciji McCainova Instituta za međunarodno vodstvo u New Yorku u utorak navečer. "Ponekad je najbolje pokušati, pod uvjetom da ne dajete prevelika, neodgovorna obećanja."

Bijela kuća to još nije komentirala.

Senator McCain, koji je nedavno posjetio Siriju i sastao se s umjerenim zapovjednicima sirijskih ustanika, sve žešće kritizira Obamu smatrajući da je njegovo stajalište prema sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu neodgovorno te da bi trebao biti odlučniji. Drži da bi SAD u Siriji trebao uspostaviti zonu zabrane letenja kako bi ustanicima osigurao sigurnu zonu za borbu protiv režima.

"Nitko ne traži američke vojnike u Siriji", rekao je Clinton. "Pitanje je jedino bismo li sada kada su Rusi, Iranci i Hezbollah ondje upleteni preko glave trebali pokušati učiniti nešto kako bismo usporili njihovo jačanje i uravnotežili snage da te ustaničke skupine imaju pristojne izglede da, budu li imali potporu većine naroda, pobijede?"

"Mislim da Sirija nije nužno Irak ili Afganistan - nitko od nas ne traži da onamo pošaljemo vojnike. Mislim da je više poput Afganistana iz 1980-ih kada su se borili protiv Sovjetskog Saveza, kada je na vlasti bio predsjednik Reagan koji je stekao golem utjecaj i zahvalnost pomažući u rušenju režima koji je imao sovjetsku potporu, a tada je počinio pogrešku što nije ostao u Afganistanu" kako bi iskoristio to što je stekao, rekao je.

Revolucije potaknute društvenim medijima ne mogu zamijeniti tijela za gradnju održive nove vlade, primijetio je, među ostalim, Clinton. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter