Clinton i Ashton u Sarajevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka povjerenica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koje su u ponedjeljak navečer odvojeno doputovale u službeni posjet Bosni i Hercegovini, u utorak ujutro su se u Sarajevu sastale s visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inzkom i posebnim predstavnikom EU za BiH Peterom Sorensenom.

Taj susret, kako u utorak prenosi "Dnevni avaz" citirajući neimenovani izvor iz State Departmenta, treba pokazati ujedinjenu politiku SAD i EU u odnosu prema BiH. Sastanak u američkom veleposlanstvu u Sarajevu održava se iza strogo zatvorenih vrata, a šefice američke i europske diplomacije nakon toga se trebaju sastati s članovima Predsjedništva BiH.

Potpuna potpora Daytonskom sporazumu i opstanku BiH kao države i njenih institucija, ali i zahtjev za rješavanjem nagomilanih problema koje ima BiH bit će temeljne poruke koje će prenijeti Clinton i Ashton, najavio je izvor iz State Departmenta.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi tog tijela Željko Komšić te Nebojša Radmanović jedini su bosanskohercegovački dužnosnici s kojima će Clinton i Ashton službeno razgovarati, jer nisu predviđeni nikakvi razgovori s prestavnicima drugih razina vlasti ili stranačkim čelnicima.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u izjavi lokalnim medijima izrazio je žaljenje zbog toga što s Clinton i Ashton neće imati prigodu razgovarati predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Čovićeva je ocjena kako zbog te činjenice one neće moći čuti nikoga od legitimnih predstavnika Hrvata u BiH.

Clinton i Ashton napustit će Sarajevo poslijepodne kada, prema najavama, odlaze u Beograd, a potom u Prištinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter