Clinton: Hrvatska je regionalni lider

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka državna tajnica Hillary Clinton sastala se u srijedu s Vesnom Pusic, ministricom vanjskih poslova RH, i tom prilikom rekla da je hrvatska lider u jugoistocnoj Europi i punopravna clanica transatlanske zajednice s kojom ce Sjedinjene Države zajednicki raditi na rješavanju globalnih problema.

"Snažno podupiremo brojne reforme koje je Hrvatska poduzela kako bi postala punopravna clanica transatlanske zajednice, rekla je Clinton uoci razgovora s Pusic u Washingtonu.

"Pozdravljamo napredak Hrvatske na putu prema EU-u i vodecu ulogu koju ima u regiji, dodala je americka državna tajnica u zajednickom obracanju novinarima u State Departementu. "Zajednicki rad na rješavanju preostalih problema ostaje trajan izazov i zato vam želim dobrodošlicu u State departement, rekla je šefica americke diplomacije.

Ministrica Pusic je zahvalila SAD-u na stalnoj pomoci u izgradnji funkcionalne države i društva, rješavanju problema i potpori Hrvatskoj na putu prema Uniji.

Pomagali ste nam od samog pocetka i nadam se da vidite rezultate te pomoci, istaknula je Pusic dodala da Hrvatska može doprinijeti stabilizaciji cijele regije, što je zajednicki interes Zagreba i Washingtona.

Pusic je prva visoka dužnosnica nove vlade koja je pozvana u Washington, nepuna tri mjeseca od formiranja koalicijske vlade što se tumaci kao priznanje Hrvatskoj i potvrda važnosti koju americka administracija pridaje odnosima sa Zagrebom.

Nakon 40-minutnog sastanka Clinton nije davala izjave, a Pusic je novinarima izjavila da su americko-hrvatski odnosi "bolji nego ikada".

Ona je državnu tajnicu pozvala na Croatia summit koji ce se održati u srpnju. Dvije ministrice razgovarale su o stanju u regiji, zajednickoj inicijativi za jacanje civilne komponente u operacijama NATO-a i ukidanju americkih viza za hrvatske gradane.

"Na tome (ukidanju viza) treba raditi, suradivati s Kongresom i podizati kriterije u Hrvatskoj. Ne samo zbog ukidanja viza, nego i zbog spremnosti za funkcioniranje u Schengenskom režimu", rekla je Pusic.

Hrvatska ispunjava vecinu kriterija za ukidanje viza, ali je problem visoki postotak odbijenih zahtjeva od 6,3 posto, dvostruko više od dopuštenih 3 posto. Vizni režim u nadležnosti je Kongresa koji upravo raspravlja o zakonu koji bi dopustio izuzetak od pravila i individualnu procjenu svake pojedine zemlje.

O ukidanju viza Pusic je u utorak razgovarala s demokratskim i republikanskim kongresnicima, clanovima Hrvatskog kongresnog kluba i demokratskim senatorom hrvatskog podrijetla Markom Begichem, koji su obecali pomoc u tome postupku.

Vezano za stanje u regiji, Pusic je rekla da su Clinton zanimala hrvatska stajališta i ideje za rješavanje otvorenih pitanja, kao i da je spomenuta mogucnost americko-hrvatskog partnerstva u odnosu na BiH i put te države prema NATO-u i EU-u.

Dvodnevni radni posjet SAD-u hrvatska ministrica završila je sastankom s bivšom americkom državnom tajnicom Madeline Albright, koja je vodila americku diplomaciju u mandatu predsjednika Billa Clintona. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter