Cleveland: Pronađene 3 žene otete prije 10-ak godina

Ilustracija
Ilustracija

Tri mlade žene iz Ohia, za koje se vjerovalo da su otete u odvojenim napadima prije desetak godina, pronađene su žive u ponedjeljak u jednoj kući u Clevelandu nedaleko od mjesta gdje su posljednji put viđene, a tri brata su uhićena i osumnjičena za njihov nestanak, priopćila je policija.

Policija navodi da je doznala gdje se žene nalaze kada je jedna od njih, Amanda Berry, nazvala policiju nakon što ju je oslobodio iz kuće susjed koji je čuo pozive u pomoć.

"Pomozite mi! Ja sam Amanda Berry. Bila sam oteta prije 10 godina i ovdje sam. Sada sam slobodna", rekla je Berry (26) operatoru hitne službe 911. Pozivi se snimaju i policija je objavila ovu snimku i postavila je na internetsku stranicu novina Cleveland Plain Dealer.

Tijekom poziva navela je ime svog otmičara i rekla da on nije kod kuće te je pozvala policiju da brzo dođe. Dala je naznake da zna da su mediji puno izvještavali o njezinom nestanku.

Susjed Charles Ramsey rekao je u intervjuu koji je emitirao CNN da je čuo i vidio kako je Berry očajnički pokušavala otvoriti vrata i izaći iz kuće.

"Vidio sam tu djevojku kako mahnito pokušava izaći", kazao je on, dodajući da je bio zapanjen kada mu je rekla tko je ona. Također je rekao da je ona izašla iz kuće s malenom djevojčicom.

Berry je zadnji put bila viđena kada je odlazila s posla u jednom restoranu brze hrane dan prije svog 17. rođendana u travnju 2003.

Dvije žene koje su nađene u kući su Gina DeJesus (23), koja je nestala 2004. u dobi od 14 godina dok se vraćala kući iz škole, i Michelle Knight, koja je imala između 18 i 20 godina kada je nestala 2002. Sve su iz zapadnog Clevelanda gdje su se na kraju i pojavile.

Nestanak Knight nije privukao pažnju lokalnih medija kao što je to bilo u slučajevima Berry i DeJesus. Njezina baka, Deborah Knight, rekla je za Plain Dealer da su neki članovi obitelji zaključili da je ona pobjegla.

Međutim, njezina majka Barbara Knight, koja sada živi na Floridi, rekla je za novine da nikada nije vjerovala da bi njezina kći samo tako nestala bez traga te da ju je još dugo nastavila tražiti nakon što je policija odustala.

Sve tri djevojke su prebačene u bolnicu MetroHealth Medical Center. Dr. Gerald Maloney rekao je na tiskovnoj konferenciji da se "čini da su u dobrom zdravstvenom stanju". Odbio je komentirati nepotvrđena medijska izvješća da je uz tri mlade žene u kući bilo i dvoje djece.

Osumnjičenici u dobi od 50, 52 i 54 godine su uhićeni na temelju informacija koje su policiji dale djevojke nakon oslobađanja, rekao je zamjenik šefa clevelandske policije Ed Tomba. Jedan od osumnjičenika je ranije identificiran kao Ariel Castro (52) koji je radio kao vozač autobusa za javne škole u Clevelandu.

Uhićenikov stric Caesar Castro, vlasnik trgovine u istoj ulici, kazao je novinarima kako je njegova obitelj rasla zajedno s obitelji DeJesus te da su "svi šokirani" jer je nećaka poznavao "kao dobrog momka" i glazbenika koji svira kontrabas.

Šef policije Michael McGrath izjavio je da su mlade žene vjerojatno bile u istoj kući cijelo vrijeme njihova nestanka.

Gradonačelnik Clevelanda Frank Jackson je rekao da je "zahvalan da su Amanda Berry, Gina DeJesus i Michelle Knight pronađene žive".

"Imamo puno pitanja bez odgovora u svezi ovog slučaja i istraga će se nastaviti", dodao je gradonačelnik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter