Classical Music Festival - novi festival u Puli


Pulska scena klasične glazbe postat će bogatija za još jedan festival, Classical Music Festival koji će se održavati od 22. do 27. kolovoza.

Andrea Milohanić u ime organizatora ističe da je "cilj Festivala lišiti klasičnu glazbu okova 'uštogljenosti', približiti glazbenike publici i predstavit ih na jedan opušteniji i humorističan način. Dosad 'ozbiljna' glazba, pretežito svirana u prestižnim koncertnim dvoranama, postaje opuštenija i zaigrana - rasprostranjuje se po različitim pulskim lokacijama, integrira se među ljude i dolazi ususret svim građanima; ljubiteljima klasike, ali i slučajnim prolaznicima u nadi da će zadobiti njihovu pažnju i pobuditi njihov interes".

U svom prvom izdanju Festival se predstavlja četverodnevnim ciklusom koncerata klasične glazbe s lajtmotivom glazbe W. A. Mozarta.

- Prvi je to projekt takvog karaktera na prostorima Republike Hrvatske i Istarske županije, s kojim će se Grad Pula priključiti ostalim europskim prijestolnicama u svjetskom obilježavanju 260. godišnjice rođenja i 225. godišnjice smrti tog glazbenog velikana. Gostuju priznati profesionalni umjetnici iz SAD-a, Rusije, Austrije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i El Savadora, ističu organizatori festivala.

Prvoga dana, u ponedjeljak 22. kolovoza u galeriji C8 održat će se otvorenje festivala uz slovenski kvartet citri naslovljen "mozARTology", a dan kasnije, kod Augustovog hrama je program "mozARTisinlove". Sudjeluju pjevači sopranistica Ivana Đoković (Srbija), sopranistica Margareta Klobučar (Austrija), bariton Grga Peroš (Hrvatska) i američki tenor Marlin Miller.

U petak, 26. kolovoza na rasporedu je program "mozARTification" u podzemlju Arene, a sudjeluju Dalibor Miklavičić te Mojca Jerman i Vera Magdevska.

Posljednjeg dana festivala, 27. kolovoza, od 18 do 24 sata održat će se "mozARTmaraton" na Forumu, uz sudjelovanje brojnih umjetnika. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter