Clanovi gradanske inicijative ipak na raspravi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sutrašnjoj sjednici pulskog gradskog vijeca dogodit ce se presedan. Na dnevnom redu, osim rasprave o izvješcima poslovanja gradskih trgovackih društava, raspravljat ce se i o davanju uvjetne suglasnosti na ugovor Vlade o projektu Brijuni rivijera na trima lokacijama: Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumenti, a sjednici ce moci prisustvovati svi prijavljeni clanovi Gradanske inicijative Volim Pulu, koji su se usprotivili takvom modelu uzurpacije velikog dijela pulskog priobalja.

Iako je, neslužbeno, bilo najavljeno da ce se prisustvovanje sjednici biti omoguceno tek dvama clanovima inicijative bez prava na rijec, gradska uprava odlucila je u vijecnicu pustiti sve koji su podnijeli zahtjev, kako bi izbjegla kritike. Još ce veci presedan biti dozvoljavanje obracanja na sjednici jednom clanu gradanske inicijative u trajanju od pet minuta, što je do sada bilo prakticki neizvedivo.

Obracanje se, primjerice, nije dozvolilo predstavnicima mjesnih odbora kada su "centralizirani" i kad su im ukinute naknade, kao ni predstavniku gradanske inicijative prilikom obrazlaganja, i usvajanja, urbanistickih planova.

Stoga je jasno da ce surašnja sjednica pulskog vijeca biti specificna prema ovakvom scenariju, kojim se ocito željelo suzbiti kritike o skrivanju od javnosti uslijed naknadnog proširenja dnevnog reda upravo tockom o Brijuni rivijeri. Doduše, gradanskoj inicijativi ovakvo što jamci i statut prema kojem je sjednica javna i na njoj upravo javnost može sudjelovati.

Naravno, neslužbeni izvori potvrduju nam da se na sjednici nece tolerirati "cirkus", dobacivanje iz klupa, prekidanje govornika te uzdizanje clanova gradanske inicijative iznad vijecnika. Odobrena im je mogucnost da u petominutnom obracanju ponude argumente i modele vezane za temu, saslušaju argumente gradske uprave, vladajuce koalicije (IDS-SDP) te oporbe (nezavisne liste Plinija Cuccurina i Loredane Štok i HDZ). (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter