Clanica vijeca AZTN-a i vozac: Spevec je pisala Sanaderu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanica vijeca Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Vesna Patrlj i vozac te agencije Zlatko Horvat posvjedocili su danas u nastavku sudenja Ivi Sanaderu za afere Hypo i Ina-Mol da je celnica AZTN-a Olga Spevec u travnju 2009. poslala pismo tadašnjem premijeru Sanaderu kojim ga obavještava da ce se provesti ocjena koncentracije s obzirom na izmjenu medudionicarskog ugovora s MOL-om.

Sanader, pak, u svojoj obrani tvrdi da nikada nije dobio to pismo i da je pismo "antidatirano s lažnim urudžbenim brojem", a bivša voditeljica pisarnice AZTN-a Vesna Špoljaric ranije je posvjedocila da ju je tajnica Olgice Pevec, Petra Petrovic u prosincu 2009. tražila da na dopis kojim je Sanader upozoren da MOL promjenom medudionicarskog ugovora stjece prevladavajuci utjecaj na tržištu napiše da je dopis poslan u travnju te da se vozac Horvat u nekoliko navrata kod nje raspitivao o pismu, uvjeravajuci je da ga je predao. Iz agencije su nakon tog svjedocenja priopcili da nisu nezakonito postupali pri ocjeni koncentracije Ina/MOL te su kao neistinit odbacili iskaz svoje djelatnice, a današnjih dvoje svjedoka je svjedocilo na tom tragu.

Svjedokinja Patrlj prisjetila se da je Spevec u travnju 2009. clanovima vijeca poslala mail s pismom Sanaderu koje je, tvrde u AZTN-u, upuceno na znanje i tadašnjem ministru gospodarstva Damiru Polancecu te da su 21. travnja o tome održali kolegij na kojemu je receno da ce dopis premijeru osobno dostaviti vozac Horvat.

Po rijecima svjedokinje, Spevec je tada objasnila da se za pismo odlucila jer ju je Sanader telefonski nazvao i rekao da je rijec "o transakciji od strateškog interesa za državu" te da ocekuje da agencija žurno postupi. Objasnila je da je pismo koje su poslali sažetak radnog materijala i analize strucne službe te da je u njemu Spevec najavila da ce i formalno biti pokrenut postupak ocjene dopuštenosti koncentracije MOL-a na tržištu.

Patrlj tvrdi da je iduce jutro pitala vozaca je li odnio pismo, na što joj je on odgovorio potvrdno. Svjedokinja nije znala odgovoriti na pitanje obrane zašto pismo nije bilo urudžbirano i zašto nije imalo povratnicu koja bi bila dokaz da je zaista i poslano.

Dva dana kasnije, formalno je održana sjednica AZTN-a i pokrenut je postupak ispitivanja, a svjedokinja je kazala da su pismo Spevec i odluka o koncentraciji, koja je odredivala da MOL mora ispuniti dodatne uvjete kako bi njihova koncentracija na tržištu bila dopuštena, gotovo identicni po svom sadržaju.

Svjedokinja je dodala da bi koncetracija bila dopuštena da vijece tada nije donijelo formalni zakljucak jer po zakonu ako AZTN u roku 30 dana ne donese nikakvu odluku smatra se da je koncentracija dopuštena.

Na upit obrane kazala je da nema saznanja da bi tajnica Olgice Spevec od Vesne Špoljaric zatražila naknadno urudžbiranje spisa.

Vozac Horvat potvrdio je da je 21. travnja kasno poslijepodne u ministarstvo i vladu odnio pismo za koje su, kako je rekao, u agenciji svi znali. Nije znao jesu li u vladi i ministarstvu zabilježili primitak pisma niti zašto s pismom nije išla i dostavnica i popratni dopis, što se, kaže, vrlo rijetko radilo.

Sanaderova obrana je na kraju ustvrdila kako je njegovo svjedocenje "nevjerojatno" te da je neshvatljivo da jedna ozbiljna agencija tako aljkavo radi.

Sudenje se nastavlja 28. lipnja kada bi trebao svjedociti bivši predsjednik HSS-a i potpredsjednik sabora u prošlom sazivu Josip Frišcic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter