Članica Pussy Riota počela štrajk glađu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od članica grupe Pussy Riot, Marija Aljohina, osuđena zbog prosvjeda protiv Vladimira Putina u moskovskoj katedrali, danas je objavila da počinje štrajk glađu pošto joj je zabranjeno sudjelovanje na saslušanju o puštanju na uvjetnu slobodu.

"U znak prosvjeda protiv odluke suda počinjem štrajk glađu i u postojećim okolnostima zabranjujem svojim odvjetnicima da sudjeluju na tom saslušanju" poručila je Aljohina video-vezom iz zatvora.

Aljohina (24) i njezina kolegica iz benda Nadežda Tolokonikova služe dvogodišnje zatvorske kazne jer su u veljači 2012. upale u moskovsku pravoslavnu katedralu i pjevajući lascivnu "punk molitvu" zazivale Djevicu Mariju da ih oslobodi Putina. Proglašene su krivima za huliganizam motiviran vjerskom mržnjom. Aljohinoj je odbijen zahtjev da osobno sudjeluje na saslušanju na kojem će se raspravljati o njezinu mogućem uvjetnom puštanju na slobodu.

Sud u gradu Bereznikiju na Uralu u kojem Aljohina služi kaznu, odgodio je saslušanje do četvrtka. Nadeždi Tolokonikovoj (23) prošli je mjesec odbijen zahtjev za puštanjem na uvjetnu slobodu. Budu li morale služiti cijelu kaznu, iz zatvora će ove dvije djevojke biti puštene u ožujku 2014. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter