Članica Pussy Riota iz logora: "Sve je sivo u zoni"

Marija Aljohina (24) opisala je prve tjedne provedene u kaznionici broj 28 kod grada Perma u Uralu (Reuters)
Marija Aljohina (24) opisala je prve tjedne provedene u kaznionici broj 28 kod grada Perma u Uralu (Reuters)

Sve je sivo u zoni, napisala je članica ruske ženske punk skupine Pussy Riot o prvim tjednima u radnom logoru na Uralu, gdje služi dvogodišnju zatvorsku kaznu dosuđenu zbog huliganstva i poticanja vjerske mržnje, a njezino je u pismo u ponedjeljak objavio tjednik Novoje Vremja.

Marija Aljohina (24) opisala je prve tjedne provedene u kaznionici broj 28 kod grada Perma u Uralu, kamo je premještena na vlastiti zahtjev zbog sukoba s drugim zatvorenicama u prijašnjoj kaznionici.

"Zona" je, a tako u Rusiji nazivaju radne logore još od sovjetskog doba, "okružena tvornicama i tajgom" i posvuda se udiše "otrovni dim".

"Sve je sivo naokolo, a ako i postoji nešto druge boje, sadrži uvijek nijansu sivog. Sve: zgrade, hrana, nebo, riječi", piše mlada žena, majka malog djeteta i zaključuje: "Ovo je neživot".

Opisuje život u karantenama u kojima žene provode prve dane ne bi li se priviknule. Nakon ustajanja u 5.30 u roku od pola sata moraju se pripremiti za doručak, a 40 zatvorenica raspolaže s tri umivaonika i dva zahoda.

Ne smiju se žaliti, no poželjno je odbaciti načela, šutjeti i trpjeti te priviknuti se, piše Aljohina.

Zatvorenicama se savjetuje da odlaze moliti u za to posebno uređenu dvoranu, a ako to čine mogu se nadati boljem tretmanu i ranijem puštanjem na slobodu. Plusove dobivaju i za odlazak u čitaonicu te psihologu.

Također, mogu raditi u krojačkoj radionici, gdje za 12 sati rada na dan mogu zaraditi najviše 1.000 rubalja (25 eura) na mjesec.

Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova osuđene su na dvije godine logora zbog "huliganizma i poticanja vjerske mržnje" jer su u katedrali Krista Spasitelja otpjevale "punk molitvu" kojom su Gospu molile da ruskog predsjednika Vladimira Putina ukloni s vlasti.

Tolokonjikova služi kaznu u drugoj zoni, a Ekaterina Samucevič je oslobođena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter