Članica posade kruzera MSC Musica pala u more, u potrazi i hrvatski helikopter

(Zvjezdan STRAHINJA)
(Zvjezdan STRAHINJA)

Tridesetšestogodišnja Brazilka, članica posade MSC Musica na plovidbi iz Venecije za Brindisi u noći sa nedjelje na ponedjeljak pala je u more i od tada joj se gubi svaki trag, prenose talijanski mediji.

Kada je kruzer isplovio iz luke, Brazilka je bila na brodu, spremna za obaveze koje su je čekale, međutim ubrzo je nestala. Kapetan je, vjerujući da je pala u more, zatražio pomoć obalnih straža kako bi pretražili more, a to isto su napravili i ostali brodovi koji su se našli u blizini, prenosi Corriere del Veneto. Kruzer je sat vremena kružio oko mjesta nestanka, a onda je nastavio ploviti planiranom rutom, jer je prevelik za pretragu pa je pronalazak nestale prepušten manjim brodovima i helikopterima.

Iako kruzer nije ulazio u hrvatske vode, i Hrvatska je poslala helikopter u potragu za članicom posade.

Uprkos intenzivnoj potrazi, ženi koja je misteriozno nestala i dalje nema ni traga.

Zbog toplog mora šanse za preživljavanje na moru su joj veće nego inače i mogla bi preživjeti nekoliko dana.

I dalje traje koordinirana potraga u hrvatskom teritorijalnom moru, u širem području ZERP-a, za nestalom ženom (1981.) članicom posade talijanskog putničkog broda 'Musica', čiji je nestanak talijanska Služba za spašavanje na moru (MRCC Roma) dojavila u ponedjeljak, 19. lipnja, hrvatskim kolegama  u Rijeci, priopćeno je u srijedu iz Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanmje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je u ponedjeljak u 3,45 sati dojavu talijanskih kolega iz MRCC Roma, o nestanku ženske osobe koja je, najvjerojatnije, pala u more s palube putničkog broda 'Musica', koji plovi pod talijanskom zastavom.

Nestanak je prijavljen dok je brod plovio hrvatskim morem u području ZERP-a, pa je MRCC Rijeka pokrenula koordiniranu potražnu akciju u suradnji s hrvatskom  Obalnom stražom, čija flota nadzire i navedeno područje.

Od zapovjedništva putničkog broda 'Musica' i službenika MRCC Roma doznaje se da je nestala žena, rođena 1981. godine, brazilska državljanka i članica posade putničkog broda, a posljednji puta viđena je u nedjelju, 18. lipnja, oko 17 sati, nedugo nakon isplovljavanja broda iz venecijanske luke. Njezin nestanak primjećen je oko 23,40 sati, nakon čega je uslijedila pretraga broda, a budući da nije pronađena, zapovjednik broda je u nedjelju u 3.40 sati uputio dojavu o nestaloj osobi u moru.

MRCC Rijeka je putem obalnih radio postaja emitirala poruku hitnosti (PAN – PAN) za pojačanim motrenjem za nestalom osobom prema svim sudionicima u pomorskom prometu u području traganja.

Obzirom da je područje traganja najvećim dijelom u području ZERP-a, angažiran je patrolni brod Obalne straže RH koji je pretražio područje plovidbe putničkog broda. U potragu je također angažiran i zrakoplov Obalne straže RH, tipa 'Pilatus' koji je tijekom jučerašnjeg dana obavio zračnu potragu za nestalom, ali bez rezultata.

O nestanku članice posade talijanskog putničkog broda obaviještene su i sve lučke kapetanije i postaje Pomorske policije. Budući da do danas potraga nije dala rezultate, danas će se odlučiti o daljnjem intenzitetu potrage, odnosno, o nastavku traganja u okviru nadzora sigurnosti plovidbe lučkih kapetanija, navode iz Ministarstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter