Član uprave Hypo banke osumnjičen za mito u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno odvjetništvo u Klagenfurtu namjerava podignuti optužnicu protiv bivšeg člana uprave austrijske Hypo banke Josefa Kirchera i još dvojice austrijskih poslovnih ljudi zbog navodnog podmićivanja hrvatskih političara, objavio je u petak austrijski magazin Profil.

Kircher je navodno 2007. godine trojici hrvatskih političara dao po 210.000 eura za prenamjenu pašnjaka na otoku Pagu u građevinsko zemljište, piše Profil.

Isplata je, tvrdi magazin, obavljena preko društva Monarola Invest Anstalt u Liechtensteinu, koje je osnovala Hypo banka. Profil prenosi tvrdnje državnog odvjetništva u Klagenfurtu, koje kaže da su s "hrvatskim projektom" povezana plaćanja na fiktivne račune u ukupnoj visini od 1,7 milijuna eura. Osim Hrvatima, novac je isplaćen i dvama austrijskim poduzetnicima, svakom po 250.000 eura, a samom Kircheru 550.000 eura, piše Profil. Kircherov odvjetnik izjavio je da su optužbe neutemeljene.

Prema navodima optužnice, Kircher je unaprijed informirao tadašnjeg predsjednika nadzornog odbora Hypo banke Wolfganga Kulterera i njegova zamjenika Othmara Ederera o "porezno neutralnim plaćanjima" preko Liechtensteina. Kulterer i Ederer, koji nisu optuženi, odbacuju svaku umiješanost u slučaj.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter