Cjepivo samo uz potpisani pristanak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odaziv na cijepljenje protiv virusa svinjske gripe H1N1 u zavodima za javno zdravstvo bio je prilicno slab. Prvi dan cijepljenja bio je predviden za zdravstveno osoblje, ali i kronicne bolesnike, no niti jedna od ovih kategorija koje imaju prvenstvo u cijepljenju nije pohitala na imunizaciju protiv pandemijske gripe. Cijepiti su se uglavnom došli kronicni bolesnici te nešto pozvanih zdravstvenih djelatnika, rekla nam je Ira Gjenero-Margan, voditeljica Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Razlog slabog odaziva, smatraju epidemiolozi, leži u strahu od nuspojava cjepiva što ga šire mediji, no možda je tome pridonijela i cinjenica da za ovo cjepivo svatko prije cijepljenja mora potpisati pristanak, što se kod sezonskog cjepiva nikad nije tražilo.

- Svrha je potpisivanja evidencija cijepljenih iz više razloga, tumaci Tatjana Sindik-Miloševic, direktorica Imunološkog zavoda koji je uvezao Novartisovo pandemijsko cjepivo. Prvi je razlog, kako kaže, to što je cjepivo stiglo u ogranicenoj kolicini, pa je u prvom naletu potrebno zaštititi najkriticnije skupine. Drugi je razlog evidencija cijepljenih jer se neke dobne skupine moraju cijepiti i dva puta, pa ih lijecnik mora pozvati ako se sami ne odazovu. I trece, papir se potpisuje zbog mogucnosti pracenja nuspojava, kaže Sindik-Miloševic.

- Pracenje nuspojava je posebno razradeno, tako da se puno više pažnje polaže na svaki detalj i reakciju, kaže direktorica Imunološkog zavoda te dodaje da je rijec o jedinstvenom obrascu za pracenje nuspojava cijepljenja za citavu Europsku uniju, pa ga je preuzela i Hrvatska.

Slucajevi teških nuspojava ovog cjepiva nisu potvrdeni, no slovenski su mediji jucer javili o slucaju 77-godišnje kronicne bolesnice koja je nekoliko minuta nakon primljenog cjepiva dobila aritmiju, a nedugo nakon toga i zastoj rada srca. U Sloveniji se gradani cijepe pandemijskim cjepivom farmaceutske kompanije GlaxoSmith&Kline, cije je cjepivo u Kanadi privremeno povuceno iz primjene zbog više slucajeva teških alergijskih reakcija. Neželjene reakcije na cjepivo su - kažu strucnjaci - vrlo rijetke, ali moguce. Tako su i u zavodima za javno zdravstvo jucer cijepljenim osobama preporucivali da ostanu u zavodu još dvadesetak minuta na promatranju.

S obzirom na najnovije procjene Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da ce pandemija na sjevernoj hemisferi potrajati još tjednima prije no što dosegne vrhunac i broj oboljelih pocne padati, ova pošiljka, cini se, nije stigla prekasno, iako za razvoj imuniteta na virus treba proci dva tjedna od cijepljenja. Pitanje je, medutim, hoce li se svih 140.000 doza cjepiva potrošiti, kao i preostalih ugovorenih 1.360.000 doza koje tek trebaju stici u Hrvatsku.

Cijepljenje za gradane u ponedjeljak pocinje u ambulantama obiteljske medicine, kojima je cjepivo jucer rasporedeno ovisno o broju najtežih pacijenata koje pokrivaju.


Podijeli: Facebook Twiter