Cjepivo sadrži i zaštitu od svinjske gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijepljenje protiv gripe pocet ce sredinom studenoga, ali se još ne zna tocan datum, doznajemo od Vlaste Skopljak, voditeljice epidemiološke službe Županijskog zavoda za javno zdravstvo. Narucene su iste kolicine kao i proteklih godina - 30.000 doza za Istarsku županiju, odnosno 650.000 doza za cijelu Hrvatsku.

Ovogodišnje se cjepivo sastoji od dijelova dva virusa gripe A i dijelova virusa B. Tocnije, pored virusa A H3N2 (Perth) i virusa B (Brisbane), cjepivo sadrži i dijelove virusa takozvane svinjske gripe - A H1N1, koji je izazvao pandemiju 2009./2010. godine.

Ocekuje se da ce taj pandemijski virus dominirati i u predstojecoj sezoni na sjevernoj hemisferi kao što je dominirao u upravo završenoj epidemiji na južnoj. Gradani su lani za sezonsko cjepivo iskazali ogroman interes, dok se protiv pandemijske gripe cijepio mali broj gradana.

"H1N1 postao je cirkulirajuci sezonski soj i uobicajeno je da se uvrsti u sezonsko cjepivo. Nema nikakvog razloga za strah od cjepiva. Pokazalo se da nije bilo razloga za strah niti prošle sezone, ali razumljivo je da je odaziv ljudi bio mali nakon onolike propagande protiv cjepiva.

Jednostavno nije se slušala struka", pojašnjava Skopljak, koja u ponedjeljak još nije znala kolika ce biti cijena cjepiva, ali se ocekuje da ce besplatno biti, kao i obicno, za kronicne bolesnike i osobe starije od 65 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuca cijepljenje i onih osoba koje su lani preboljele svinjsku gripu, doznajemo od Skopljak. Kao i do sada, preporucuje se kronicnim bolesnicima koji su pod povecanim rizikom za razvoj komplikacija gripe, ukljucujuci sve osobe starije od 65 godina.

Cijepljenje se preporucuje i osobama koje dolaze u kontakt s onima za koje gripa predstavlja opasnu prijetnju za zdravlje, kao što su zdravstveni djelatnici.


Podijeli: Facebook Twiter