Cjepivo protiv tuberkuloze danas stiže u rodilište

Ilustracija (Damir GLIBUŠIĆ/CROPIX)
Ilustracija (Damir GLIBUŠIĆ/CROPIX)

Nakon nestašice BCG cjepiva koje djecu u najranijoj dobi štiti od najtežeg oblika multiorganske tuberkuloze, pulsko rodilište danas bi ipak trebalo dobiti nove doze. Potvrdila je to epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Vlasta Skopljak rekavši da je istarski Zavod jučer primio pošiljku od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koju sada trebaju distribuirati bolnici.

Za sada se još uvijek može samo spekulirati koliko istarskih beba nije dobilo obavezno cjepivo u rodilištu jer još nisu gotovi podaci o broju djece koja nisu procijepljena od trenutka kada je rodilište ostalo bez zaliha. Naime, zbog šlampavosti države koja nije na vrijeme osigurala plasman doza nekog drugog proizvođača jer je onaj prethodni zakazao suradnju, pa nije za ovu godinu mogao osigurati potrebno cjepivo za Hrvatsku, sva su hrvatska rodilišta ostala bez zaliha.

U pulskom slučaju, cjepivo je nestalo pred kraj prošlog mjeseca pa su procjene da se do sada nije cijepilo barem osamdesetak beba. Također, još se sa sigurnošću ne zna do kada će nova pošiljka potrajati jer pulsko rodilište već duže vrijeme ima problema s tim cjepivom pa su se snalazili i posuđivali doze iz Rijeke.

Epidemiologinja dr. Skopljak navela je da će se djeca sada uredno moći cijepiti kod svojih pedijatara, rekavši da BCG sada distribuira jedan poljski proizvođač. Gotovo paralelno s nestašicom BCG cjepiva protiv tuberkuloze, došlo je i do nestašice cjepiva protiv tetanusa, no problem je riješen uvozom i ovog cjepiva.

- Mi u Zavodu imamo male količine cjepiva protiv tetanusa no te zalihe koristimo za osobe koje borave u Istri ali nisu odavde. Svi su liječnici dobili upute kako da nabave to cjepivo, rekla je dr. Skopljak rekavši da su se problemi s tim cjepivom pojavili još u proljeće.

Ovo bi mogla biti još jedna poruka državi da pokaže volju i iskoristi sve instrumente koje ima u svojim rukama i spasi jedini hrvatski Imunološki zavod kako cjepiva ne bi uvozili i vjerojatno skuplje plaćali. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter