Cjepiva protiv gripe nisu sasvim ucinkovita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cjepiva protiv gripe nisu tako ucinkovita kao što se ranije smatralo, ali su još uvijek metoda izbora u borbi protiv epidemije sezonske gripe, pokazalo je americko istraživanje objavljeno u casopisu Lancet.

Dosad najsveobuhvatnije istraživanje napravljeno je obradom podataka iz 31 ranijeg istraživanja gripe provedenih od 1998. godine i dovelo je do zakljucka da cijepljenje protiv gripe daje tek ogranicenu zaštitu kod odraslih osoba. Procjena je strucnjaka koju su izradili tu meta-analizu da su cjepiva protiv gripe u dobnoj skupini od 18 do 65 godina ucinkovita u 59 posto slucajeva.

Ucinkovitost cjepiva varirala je od godine do godine i u nekoliko sezona gripe nije uopce bilo dokaza o ucinkovitosti cjepiva, navode autori.

"Ono što je jasno jest da moramo razviti nova i bolja cjepiva", kaže voditelj istraživanja Michael Osterholm sa Sveucilišta u Minnesoti.

U Americi godišnje od posljedica gripe umire izmedu tri i 49 tisuca osoba, a takve oscilacije broja umrlih posljedica su nepredvidive prirode bolesti.

Istraživanje nije obuhvatilo starije dobne skupine jer za njih nije bilo podataka u analiziranim istraživanjima.

"Umjerena ucinkovitost ipak je ucinkovitost", upozorava Andrew Pavia, infektolog iz Utaha.

"Ukoliko postoji jeftin, jednostavan i ucinkovit nacin koji ce vam pružiti prilicno dobru zaštitu, zašto biste cekali da se proizvede savršena zaštita?", pita Pavia.

Strucnjaci upozoravaju da su cjepiva protiv gripe poput vezanja u vozilu, koje je prihvaceno kao mjera osiguranja iako ne spašava život kod svakog sudara.

Osterholmovo istraživanje pokazalo je i da cijepljenje oslabljenim virusom putem nazalnog spreja pokazuje najbolje rezultate kod djece od šest mjeseci do sedam godina života.

Americki mediji podsjecaju da je jedno nedavno istraživanje pokazalo ucinkovitost takvog cijepljenja kod osoba starijih od 65 godina.


Podijeli: Facebook Twiter