Cjenik HRT-a: Glavnom meteorologu plaća od 10.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko će biti glavni meteorolog HRT-a, prvi nositelj te nove prisavske dužnosti, trebalo bi se znati krajem ovog tjedna. Kraj tjedna se, naime, spominje kao termin kada će se znati imena svih, javnim natječajem izabranih za više od dvadesetak kojekakvih dužnosti na HRT-u, od rukovoditelja Informativnog medijskog servisa do glavnog meteorologa.

No, ono što je već sada izvjesno jest da glavni meteorolog neće raditi za plaću manju od 10.000 kuna, ako je već s godinama staža i ostalim dodacima ne dotjera i do 11 tisuća.

Posao glavnog meteorologa zaslužuje, naime, koeficijent 10 po Pravilniku o plaćama i drugim materijalnim pravima radnika i radnica u Hrvatskoj radioteleviziji što ga je, uz Pravilnik o sistematizaciji poslova i radnih mjesta u HRT-u, Nadzornom odboru HRT-a, te djelatnicima, prošli tjedan prezentirao glavni ravnatelj HRT-a.

Za oba je dokumenta, kako se neslužbeno saznaje, teškom mukom dobio zeleno svjetlo NO-a i to prije svega zahvaljujući činjenici da ih krasi privremenost. Oba su, naime, pisana sa željom da traju za vrijeme prijelaznog razdoblja, dok se ne provede potpuna reorganizacija pa se ova problematika ne uskladi s novom sistematizacijom i ne uredi jedinstvenim pravilnikom.

Pravilnikom se ništa nije promijenilo za dvije trećine zaposlenih, a podosta od onog što se promijenilo ostavlja nedoumice. Tako se, navodno, koeficijent za izračun plaće novinarima reporterima smanjio s 8.5 na 8.3 od čega malo tko vidi efekta.

S druge pak strane, zaposlenici, neslužbeno dakako, vele i kako je teško odgonetnuti na osnovu čega će se dijeliti stimulativni dio plaće, ali su zato znatno preciznije definirani razlozi za kresanje plaće u slučaju neizvršavanja radnih zadataka.

Koji je stav prisavskih sindikata vezano za ovu tematiku, jučer nismo uspjeli saznati. Možda se sindikati čuvaju za kritiku plana restrukturiranja glavnog ravnatelja HRT-a koji bi po sudbinu HRT-a mogao imati znatno dalekosežnije posljedice od spomenutih pravilnika.

Plan restrukturiranja morao bi skoro pred Vladu, navodno će ga ovaj tjedan početi secirati i NO HRT-a i navodno u njemu stoji i procjena od nekih 400 zaposlenika viška. Vladino (ne)prihvaćanje plana restrukturiranja bit će u svakom slučaju lijep i znakovit pokazatelj Vladina (ne)zadovoljstva dosadašnjim radom glavnog ravnatelja. (S. PAVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter