Cjenici s višim cijenama vec u trgovinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi cjenici raznih dobavljaca stigli su, kako doznajemo, u trgovine prehranom još sredinom prošlog mjeseca. S obzirom na to da su ih dobavljaci trgovcima najavili prije gotovo dva mjeseca, ispada da poskupljenja koja nas upravo lupaju po džepu još uvijek nemaju veze sa skorim podizanjem PDV-a na 25 posto. Tada ce sve, pa i hrana, boje se sindikalisti, poskupjeti po drugi put ove godine.

Naime, iako se planira uvesti i medustopa od deset posto za prehrambene i proizvode za komunalne usluge, kao i turizam i ugostiteljstvo, strucnjaci smatraju da ce povecanje PDV-a dovesti do lancanog poskupljenja koje ce, nažalost, zahvatiti i osnovne prehrambene namirnice. Tako bi nova Vladina odluka najviše štete mogla donijeti upravo najsiromašnijim gradanima koji ionako jedva spajaju kraj s krajem.

Zbog rasta cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu i tecaja dolara porasle su i cijene svih goriva.

A s obzirom na to da nam kupovna moc ni sada nije velika, i da smo u takvoj situaciji da ce cijene još rasti, konacni rezultat svega bit ce da ce ljudi još i manje kupovati.



- Povecanje PDV-a tresnut ce nas sa svih strana, cak i na gorivu, struji, plinu, upozorava Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Da bi se gradanima olakšao svakodnevni život, prema Severu, potrebno je odrediti nulte ili maksimalno niske stope PDV-a za proizvode za dnevnu uporabu te djecju odjecu i obucu.

Poskupjeli mlijecni proizvodi, pivo, slatkiši...

Sredinom prosinca u trgovine su vec stigli novi cjenici mlijecnih industrija - Vindija i Dukat podigli su cijene za 20-ak proizvoda, i to za oko pet posto. Poskupjeli su jogurt, maslac, vrhnje i sir, zatim pivo, i to gotovo svih proizvodaca, a sladokusce ce rastužiti cinjenica da su u val poskupljenja upale i Kraševe slastice, i to prije svega cokolade, bomboni i keksi. Najveca domaca konditorska industrija svoje je proizvode poskupjela za cetiri do deset posto, s tim da su najviše, za 12 posto, poskupjeli Petit keksi.

Od pocetka iduceg mjeseca, prema aktualnim najavama, trebali bi poskupjeti i deterdženti, šamponi, neke kreme za njegu tijela.

No, kako nam vele pojedini trgovci, nije svaka veca cijena doista i poskupljenje. Naime, prosinac je bio mjesec velikih nacionalnih akcija pa se u sijecnju, kada akcije produ, neki proizvodi zapravo vracaju na stare cijene, što kupci doživljavaju kao poskupljenje.

Koliko su prava poskupljenja osjetili kupci, pokušali smo doznati od nekolicine Puljana. Vecina nam je navela kako se poskupljenja dogadaju na dnevnoj bazi i teško ih je sve pohvatati, te su nabrojili ipak razne artikle koji su u zadnje vrijeme dobili više cijene - Gavriloviceve paštete, maslac, mlijecni desert Monte...

Puljanka Slavica Živkovic primijetila je da su poskupjeli mlijecni proizvodi.

- Zapravo je sve skupo, dodeš iz trgovine doma s jednom vrecicom i onda se pitaš gdje je novac otišao, veli Živkovic i dodaje da kupovine vecinom obavlja u velikim marketima, no po voce i povrce ipak ode na tržnicu.

- Vec imam svoje šjorice kod kojih kupujem godinama. Znam da je svježe, domace, a i uvijek dobijem preko vage, veli Živkovic, kojoj se dosta skupo cini i meso te joj nije jasno zašto je piletina skuplja od svinjetine. Dodaje da je apsurdno da je najjeftinije, po njezinu mišljenju, upravo najnezdravije meso. A sve to, zakljucuje, mora se kupiti s mirovinom od 1.500 kuna koju je "zaslužila" nakon 33 godina rada.

Od mesa poskupjela tek pileca prsa


I Slavica Paus primijetila je da stalno, malo pomalo, poskupljuju osnovne namirnice.

- Poskupjelo je ulje, šecer je dosta išao gore, od nekadašnjih pet sada je osam, devet kuna, pa cak i pašta. Prije su špageti bili oko šest, a sada ih rijetko nadem ispod devet kuna. Meso nije toliko, no njega i ne kupujem puno, a kada ga i kupim, onda je to na veliko. Na svu srecu povrce, pa cak i krumpir, imam svoje, rekla nam je Paus, uz pojašnjenje da joj to predstavlja veliku uštedu za kucni budžet.

Od mesara na tržnici doznali smo da usprkos epidemiji poskupljenja cijene mesa u zadnje vrijeme nisu išle gore. S izuzetkom pilecih prsa, koja su poskupjela za cetiri, pet kuna te sada kilogram košta 60 kuna. Nabrajajuci da juneci but košta 53, a vrat primjerice 48 kuna, naveli su nam da je "kada ni šoldi sve skupo", te da za lošu prodaju nisu toliko krive visoke cijene mesa, vec niska kupovna moc vecine gradana. (Borka PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter