Cjelovito uređenje Kandlerove u iduće dvije godine

Rekonstrukcija ne bi značila samo podizanje starih kamenih ploča (M. ANGELINI)
Rekonstrukcija ne bi značila samo podizanje starih kamenih ploča (M. ANGELINI)

Nakon plinofikacija starogradske jezgre, pogotovo Ulice Sergijevaca i Kandlerove, mnogi su se ponadali da će konačno ove dvije pješačke lokacije biti i uređene. Pogotovo se to odnosi na Kandlerovu ulicu koja godinama derutna dočekuje goste, ali i na kojoj malobrojni Puljani "lome" noge te je zaobilaze u širokom luku. Na žalost, izgleda da niti najavljeni projekt "Art zona Kandler" za sada nije donijela očekivanu živost u ovom dijelu grada. No, za kulturni ugođaj na koji će Puljani dolaziti i zimi te tako oživjeti Kandlerovu, potrebno ju je ipak prvo urediti.

Apliciranje na EU fondove

Glavna poveznica Arene s glavnim gradskim trgom Forumom posebno je bila u interesu prilikom najava plinofikacije starogradske jezgre jer je to značilo da će se podizati stare kamene ploče i konačno cjelovito urediti Kandlerova ulica. I dok kanalizacijske cijevi uopće nema, većina električnih instalacija koju imaju "vuku" se po fasadama. Provlačenje nove plinovodne mreže Kandlerovom, pak, pokušat će se kroz stare cijevi, i opet bez dizanja kamenih ploča. I opet je postalo jasno da se plinofikacija neće iskoristiti za uređenje. Kandlerova ulica čekat će tako europske novce i to za projekte kojima će Vodovod i Pula Herculanea, odnosno tvrtka Pragrande, rekonstruirati svoje mreže u starogradskoj jezgri. A ni to neće biti u ovoj godini jer će se novci tražiti tek sljedeće godine, što bi značilo da će projekt započeti najranije u 2016. ili, izglednije, čak u 2017. godini.

"U tijeku je priprema studijske i projektne dokumentacije za sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Pule za kandidiranje aglomeracije 'Pula Centar' za sufinanciranje iz fondova Europske unije. Priprema dokumentacije financira se u sklopu Jadranskog projekta te se dovršetak očekuje početkom iduće godine, kada će se projekt i aplicirati. Iako će se kroz projekt rješavati i rekonstrukcija dijela sustava vodoopskrbe, pri apliciranju projekta nositelj prijave i krajnji korisnik bit će komunalno poduzeće Pragrande. Vodovod sudjeluje u pripremi potrebne dokumentacije za izradu same studije, budući se njome procjenjuje sukladnost postojećeg stanja na području vodoopskrbe sa zahtjevima Direktive o vodi za piće i Direktive o vodi za kupanje Europske unije iz čega proizlazi ocjena spremnosti projekata za prijavu prema Kohezijskom fondu", otkrivaju nam iz Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Kako dalje iz Grada Pule pojašnjavaju u svom odgovoru, trenutno je u izradi analiza postojećeg stanja komunalnih društava, između ostalog i analiza postojećeg stanja na području vodoopskrbe čiji će zaključci, po donošenju studije, koristiti u prognozi potreba i mogućnosti apliciranja projekata prema europskim fondovima.

"Prema odabranom konceptu identifikacije aglomeracije u Hrvatskoj podrazumijeva se da se područje aglomeracije opslužuje jednim sustavom za prikupljanje i jednim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda. U slučaju Pule to se područje odnosi na područje Pule, osim naselja Štinjan, i područje Pješčane uvale na kojem je izgrađen sustav odvodnje koji gravitira uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Valkane. Obuhvat aglomeracije određuje se kroz studijsku i projektnu dokumentaciju čija je izrada u tijeku te će se po okončanju izrade moći preciznije utvrditi same granice anglomeracije", kažu iz gradske uprave.

Obnova cjelokupne infrastrukture

Iz Grada Pule naglašavaju i da su, s obzirom na mogućnost dobivanja nepovratnih sredstava iz Europske unije, inicirali održavanje koordinacijskih sastanaka svih vlasnika postojeće infrastrukture da bi se moglo uskladiti planirane radove i nastaviti s aktivnostima pripreme ovog velikog i zahtjevnog projekta.

"Projektom rekonstrukcije Kandlerove ulice koji se duže vrijeme priprema, predviđa se obnova i izgradnja cjelokupne infrastrukture, a ne samo gornjeg sloja kamenih ploča. U planu je izgradnja kanalizacijskog sustava odvodnje, zamjena starih vodovodnih cijevi, te električne i telekomunikacijske mreže istovremeno. Na taj bi se način spriječila naknadna prekopavanja, što bi u konačnici smanjilo troškove radova i vrijeme zatvaranja pojedinih prometnih površina, naročito s obzirom na specifičnost područja zahvata. Dinamika realizacije projekta, kao i sami rokovi izgradnje, uvjetovani su osiguranjem potrebnih financijskih sredstava i složenošću projekta", zaključuju iz Grada Pule. (Goran ROJNIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter