Cjelovita BiH osveta za Srebrenicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokopom 613 novoidentificiranih žrtava, u ponedjeljak je u Memorijalnom centru Potocari obilježena 16. obljetnica srpskog genocida više od osam tisuca Bošnjaka na srebrenickome podrucju 1995. godine.

Komemoracija i pokop, poslije kojih je u Potocarima pokopano ukupno 5.325 žrtava, protekli su u ozracju zadovoljstva nedavnim uhicenjem Ratka Mladica, ali i ogorcenjem zbog kontinuiranoga poricanja genocida iz Republike Srpske te zbog neuspješnih pokušaja ucvršcenja države BiH.

U Potocarima se okupilo oko trideset tisuca ljudi, koji su podnosili nesnosnu vrucinu. Prvi put ove godine vjerski obred pokopa odvojen je od politickoga dijela komemoracije, koji je preseljen u bivšu tvornicu akumulatora preko puta Memorijalnog centra, iz koje su srpske snage 1995. pocele odvoditi zarobljene civile.

Medu visokim politickim dužnosnicima bio je predsjednik Republike Ivo Josipovic, o kojemu je bošnjacki clan Predsjedništva Bakir Izetbegovic govorio biranim rijecima.Bakir Izetbegovic podsjetio je da genocid nije bio stvar afekta ni krivice par komandanata. Kompletna vojno-politicka struktura, s Ratkom Mladicem na celu, tjednima je zarobljavala, vršila egzekucije i prikrivala tragove zlocina.

Premda su Karadžic i Mladic u Haagu, pravda je spora i djelomicna, jer su stotine pocinitelja još slobodne, a veci dio srpskog naroda još se izbjegava suociti s istinom. Ali, naglasio je Izetbegovic, osveta je samo jedna: cjelovitost BiH.


Podijeli: Facebook Twiter