Prehrana bogata citrusnim voćem pokazala se zaštitnom od moždanog udara, no stručnjaci nisu u potpunosti bili sigurni zašto. Sada su se britanski istraživači odlučili pozabaviti flavanonima iz ovog voća i otkrili tajnu uspjeha.
"Ovi podaci potvrđuju da veća konzumacija citrusa kao dio svakodnevnog unosa voća i povrća može smanjiti rizik od ishemijskog moždanog udara", objasnila je Aedin Cassidy, voditeljica Odsjeka za nutricionizam pri Medicinskom fakultetu Norwich Sveučilišta East Anglia.
Britanski se tim koncentrirao na šest podgrupa flavonoida, uključujući "dobitne" flavanone, kako bi ustanovili koji su najkorisniji za očuvanje krvožilnog zdravlja.
Analizirali su prehranu gotovo 70.000 žena kroz razdoblje od četiri godine, te se koncentrirali na njihovu konzumaciju voća i povrća. U tom su se razdoblju dogodila ukupno 1.803 moždana udara, od kojih je polovica bila povezana s krvnim ugruškom.
Nakon analize brojeva, stručnjaci su ustanovili kako su žene koje su konzumirale najviše flavanona (470 miligrama dnevno) uspjele sniziti svoj rizik od moždanog udara za 19 posto, usporedno s ispitanicama koje su ih najmanje konzumirale. Čak 95 posto izvora flavanona predstavljali su naranče i grejp, uglavnom samo voće i njihov sok. S druge strane, vitamin C nije bio povezan sa sniženim rizikom od moždanog udara. Prosječan agrum sadrži između 45 i 50 miligrama flavanona.
Osim što su uspjele smanjiti svoj rizik od moždanog udara, žene koje su svakodnevno konzumirale puno citrusa manje su pušile, a više su vježbale. Također su unosile više vlakna, konzumirale su više povrća te u manjoj mjeri pile alkohol.
Citrusi ili agrumi plodovi su toplih tropskih i suptropskih podneblja, a karakterističnog su kiselkastog i osvježavajućeg okusa. Boje im daju flavonoidi od tamnozelene i žute do narančaste nijanse. Svi citrusi bogati su na flavonskim i terpenskim antioksidansima.
Citrusi su daleko poznati kao rudnici zdravlja! Konzumacija nekoliko voćki citrusa dnevno pomaže tijelu obraniti se od prehlade i gripe, te podiže imunitet. Agrumi su naprosto krcati bioaktivnim sastojcima: flavonoidima, karotenoidima, sterolima, limonoidima, vitaminom C itd. Upravo su ove sastavnice odgovorne za antikancerogeno svojstvo citrusa, uključujući zaustavljanje raka debelog crijeva ili raka dojke.
Naranča, mandarina, limun, limeta, grejp, satsuma, klementina i svi njihovi hibridi iako sadrže fruktozu siromašni su kalorijama. Tako sto grama naranče sadrži 48 kcal, dok ista količina limuna sadrži 50 kcal.
Flavanoni citrusa poboljšavaju funkcije krvnih žila i smanjuju upale, a upravo je to povezano s moždanim udarom. Za najbolju zaštitu idealna je konzumacija cijelih citrusa, a ne njihovog soka jer komercijalno obrađeni sokovi nemaju toliko antioksidansa i često sadrže previše šećera. (Ordinacija.hr)