Citrusi su zdravstveno ispravni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U redakciju Glasa Istre stigao je mail u kojem se potrošace upozorava da se u Konzumovim trgovinama prodaju mandarine i klementine (u pakiranju od dva kilograma) koje su, kako se navodi na pakiranju, tretirane pesticidom Imazalil. On je navodno iznimno štetan za reproduktivne organe, a posebno je opasan za trudnice i djecu.

I doista, na internetu se mogu pronaci podaci da ovaj pesticid može proci kroz koru i završiti u vocu, no postoje i studije koje govore da, ukoliko se poštuju mjere predostrožnosti, on nije štetan za ljudsko zdravlje.

Isporucitelj spornog voca je Agrofructus, koji je dio koncerna Agrokor. Je li rijec o pesticidu koji se redovito rabi, pitali smo u Konzumu. Tamo su nam pak proslijedili informacije Denisa Matijevica, predsjednika Uprave Agrofructusa, koji pojašnjava da se ta tvrtka bavi otkupom i distribucijom mandarina te da primjenjuje sve relevantne zakonske propise u segmentu tretiranja mandarina.

- Imazalil je sredstvo koje se koristi prilikom voštiranja citrusa i predstavlja standardan postupak zaštite mandarina koji se primjenjuje u cijelom svijetu. Pravilnikom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla regulirane su maksimalne razine ostataka pesticida (MDK) u i na hrani radi osiguranja visoke razine zaštite potrošaca. Koncentracija ovog sredstva kod mandarina pakiranih u sklopu Agrofructusa je na razini 0,3 miligrama po kilogramu, dok je dozvoljena maksimalna doza (MRL) 5 miligrama po kilogramu, što dodatno pokazuje potpunu zdravstvenu ispravnost našeg proizvoda i iskljucuje bilo kakvu opasnost po ljudsko zdravlje, veli Matijevic.

- Apsolutno jamcimo da je rijec o zdravstveno ispravnom i kvalitetnom proizvodu koji posjeduje sve potrebne certifikate i analize kontrole kvalitete, zakljucuje Matijevic i dodaje da su upravo mandarine iz doline Neretve osvojile zahtjevno europsko tržište zbog svoje kvalitete, harmonicnog osvježavajuceg okusa i nutritivnih svojstava.

Dubravka Kipcic, voditeljica Odsjeka za pesticide Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, napominje da Imazalil nije novo sredstvo, da se ono najcešce koristi u tretiranju citrusnih plodova protiv truljenja prilikom skladištenja, a da su kolicine kojima se tretiraju plodovi strogo zakonski propisane.

- Ono što ja mogu reci jest da u Zavodu obavljamo redovni monitoring hrane pa tako i citrusa koji su možda i najkontroliranije voce. Ove godine imali smo 12 uzoraka mandarina upravo iz doline Neretve. U deset uopce nije bilo tragova pesticida, dok je u dva uzorka utvrden pesticid Imazalil, ali u daleko manjoj kolicini od maksimalno utvrdene vrijednosti, kaže Kipcic. (B. PETROVIC)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter