"Citirani oblici" Lovorke Lukani u galeriji Orsola

Lovorka Lukani uz jedan od izloženih radova
Lovorka Lukani uz jedan od izloženih radova

"Citirani oblici" naziv je samostalne izložbe bujske autorice Lorke Lukani, koja je u Gradskoj galeriji Orsola otvorena sinoć u sklopu bogatog programa Dana grožđa. Okupljene je pozdravio voditelj galerije Slađan Dragojević, a projekt je u prisutnosti umjetnice predstavio Eugen Borkovsky, definirajući ga "monokromatskom grafičkom polifonijom".

Lukani je ovom prigodom izložila niz reljefnih grafičkih uradaka na čijoj bijeloj papirnatoj podlozi nije intervenirala ni bojom ni potezima, već reljefnim izbočinama, uleknućima i brazgotinama. Utisnuti se oblici raznih tekstura samo na prvi pogled čine apstraktnima, no radi se o sasvim realnim predmetima, upotpunjenim koordinatama mjesta njihovog pronalaska ili zapisima koji otkrivaju njihovu, gdjekad vrlo intimnu i osobnu priču.

- Vjerna grafičkoj tehnici, umjetnica je posegnula za neuobičajenim izborom matrica te je prikrila originalne predmete podastirući njihove obrise utisnute u plemeniti papir, objasnio je Borkovsky.

Postav je prema sadržaju i pristupu moguće podijeliti u nekoliko grupa, nizova ili poliptiha. Jedan od nizova sadrži otiske komadića zemlje, kamenčića, otpadaka, ostataka cigareta, mrvica hrane i drugih pronađenih sitnih predmeta.

Drugi, s "trodimenzionalnim bilješkama na papiru", otkriva sjećanja na ljude i događaje. Bilješke su sazdane od snažnih asocijativnih motiva poput umjetničine kose, identifikacijskih narukvica za majke i bebe u rodilištu, dijelova odjeće, predmeta za dotjerivanje, kovanica i zgužvanog papira, koji su poput matrica preneseni grafičkom prešom.

Pojedine se grafike poigravaju oblicima, i to na način blizak eksperimentiranju apstraktnim kompozicijama. U njima je lako prepoznati špagu, trake i čvorove, ali za razliku od drugih nizova, ovaj propitkuje odnose likovnih elemenata, linija i ploha.

Hommage umrlom stogodišnjem kestenu

Nakon otvorenja izložbe, sudionici i publika sudjelovali su u performanceu - hommageu umrlom stogodišnjem kestenu na starogradskom Trgu slobode, uz crkvu Majke Milosrđa. Sa svijećama u rukama uputili su se do starog stabla na kojemu su izvješene osmrtnice, položili ih i zapalili nove iznad njegovog korijenja.

U tom su im se ritualu pridružili i prolaznici, a njihovu je tišinu prekinula limena glazba. Performanceom, čiji je autor Slađan Dragojević, građani Buja su evocirali uspomene na djetinjstvo ispod krošnje i rastali se od stabla koje je "sve ove godine prijateljevalo s njima". (K. FLEGAR, snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter