Čitav kat za četiri ginekološka tima na Verudi

Ginekološke ambulante s novom opremom i namještajem
Ginekološke ambulante s novom opremom i namještajem

Završeno je proširenje i uređenje ginekoloških ordinacija Istarskih domova zdravlja (IDZ) na Verudi, koje sada zauzimaju čitav prvi kat stambene zgrade na Trgu kralja Tomislava. Već neko vrijeme stari ulaz s ulice ponovno je otvoren, sva su četiri ginekološka tima u svojim novoopremljenim ambulantama, čeka se samo još nešto namještaja. Kada i to bude riješeno, IDZ najavljuje svečano otvorenje. Potpuno obnovljenom i gotovo dvostruko većem prostoru raduju se i ginekologinje i njihove pacijentice, posebno trudnice i njihova pratnja koji su se dosad jedva mimoilazili u uskim hodnicima i skučenim ordinacijama.

Prostranije ambulante, dvije čekaonice

Ginekološka stanica na Verudi, umjesto nekadašnjeg 141 četvorna metra, sada raspolaže s 256 kvadrata prostora, a svaka je doktorica dobila svoju ambulantu i to od 15-ak četvornih metara. Dosad su se izmjenjivale u smjenama u dvije skučene ambulante od po devet i 11 kvadrata. Uz svaku ordinaciju sada je i prijemni ured za medicinsku sestru, a tu su još ambulanta za ultrazvuk, prostorija za savjetovalište, dvije manje čekaonice, sanitarni čvorovi za pacijente i djelatnike te soba za sterilizaciju opremljena novim autoklavom, uređajem za sterilizaciju instrumenata i materijala.

Kupljena je i druga medicinska oprema, među kojom je najvrjedniji novi ultrazvučni aparat, zatim novi namještaj, izmijenjena je sva vanjska i unutarnja stolarija, uveden klimatizacijski sustav. Novost su i suvremene mobilne kabine, ustvari pokretni paravani unutar ambulanti, umjesto nekadašnjih predsoblja za pripremu pacijentica.

Ulaganje je to ukupno vrijedno čak 1,657 milijuna kuna. Građevinski radovi koštali su nešto više od milijuna kuna a opremanje oko 600 tisuća kuna. Najvećim dijelom to su vlastita sredstva Istarskih domova zdravlja - 1,26 milijuna, a 266 tisuća su decentralizirana sredstva, dok je rampa za pristup osobama u kolicima i teško pokretnima izgrađena većim dijelom sredstvima Istarske županije koja je izdvojila 128 tisuća kuna.

Radilo se u fazama, tijekom dvije zadnje godine, da bi se izbjeglo preseljenje ordinacija. Glavninu radova je, nakon provedenog javnog natječaja, obavila pulska tvrtka S.R. Arena. Radovi su mogli početi tek nakon što je u ljeto 2014. godine uspješno okončan sudski spor kojim je IDZ potvrdio vlasništvo nad stanom od 80 četvornih metara. Nakon šest godina parničenja bespravni stanar mogao je biti iseljen, a potom je IDZ ušao u posjed još jednog zauzetog prostora od 31 četvornog metra na istoj etaži. (Duška PALIBRK, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter