Čitao se Joyceov "Uliks" uz prijenos na YouTubeu

Na turskom jeziku poglavlje Joyceovog remek djela pročitao je 15-godišnji Erdem Ersoy
Na turskom jeziku poglavlje Joyceovog remek djela pročitao je 15-godišnji Erdem Ersoy

Pula je jutros, uz čak 32 Celzijeva stupnja na suncu, bila jedan od 25 gradova u svijetu u kojem su, uz koordinirani 24-satni izravni prijenos na YouTubeu, volonteri i poštovatelji djela Jamesa Joycea naglas čitali pojedina poglavlja njegova najpoznatija romana "Uliks" na terasi istoimenog pulskog kafića na Portarati.

Planetarno čitanje Joyceova remek djela iz 1921. godine okosnica je Bloomsday festivala koji je ovog vikenda doživio svoje treće hrvatsko i drugo pulsko izdanje, a službeno ga je otvorio veleposlanik Republike Irske Kieran Dowling.

Već u subotu navečer, uz naknadni nastup kantautora Luke Belanija, pročitano je poglavlje "Uliksa" pod nazivom "Kiklop", a jedan je dio na turskom jeziku pročitao 15-godišnji turski dječak Erdem Ersoy.

U nepunih sat vremena poglavlja "Volovi sunca" i "Nausikaja", čitali su osim organizatora Igora Jurilja i Vita Paoletića, Lisa Ann Shannon, Marijan Karoglan, Željka Leskovac i Ana Miličić. U kontinuiranom čitanju od zemlje do zemlje tako je u 24 sata pročitan cijeli "Uliks".

Za središnji dan događanja izabran je 16. lipnja jer je irski mađioničar jezika u romanu "Uliks" baš tog dana zaodjenuo Dublin u odisejske boje. Irski književni genij, autor "prohodnije" zbirke novela "Dublinci" i romana "Portret umjetnika u mladosti"i "Finneganovo bdijenje", boravio je u Puli od listopada 1904. do ožujka 1905. godine.

Bloomsday festival ustoličen je prvi put u Francuskoj 16. lipnja daleke 1929., kada je, slično španjolskom maratonskom čitanju "Don Quijotea", počelo javno čitanje ulomaka iz "Uliksa".

Nakon čitanja Joycea, ispred Zlatnih vrata u 10 je sati irski pisac i istarski zet Paul O' Grady vješto i duhovito vodio radionicu irskog plesa. Za popodne je najavljena turistička šetnja Joyceovim stopama, a navečer će u galeriji Cvajner, nakon otvaranja transkontinentalne međunarodne izložbe Roberta Berryja "4 Chapters in 4 Cities", nastupiti plesači tradicionalnog irskog plesa Irish Maiden. (Z. ANGELESKI; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter