Čitanjem poezije zaključeni Šoljanovi dani

Boris Domagoj Biletić, Goran Filipi, Ante Stamać, Davor Šalat, Milorad Stojević i Božidar Petrač (A. P.)
Boris Domagoj Biletić, Goran Filipi, Ante Stamać, Davor Šalat, Milorad Stojević i Božidar Petrač (A. P.)

Ovogodišnji Dani Antuna Šoljana završeni su tradicionalnom pjesničkom večeri u Multimedijalnom centru u Rovinju. Uz duhovito vođenje Božidara Petrača, predsjednika Društva hrvatskih književnika, koji je i sam govorio svoje pjesme, sudjelovali su Boris Domagoj Biletić, Goran Filipi, akademik Ante Stamać i Davor Šalat.

Okupilo se tako poetsko društvo različitih generacija i sredina, tri iz Zagreba, te po jedan iz Rijeke, Pule i Rovinja. Pjesnicima su se svojim recitacijama pjesama Antuna Šoljana i Viktora Vide pridružili profesorica Maja Stanković i njene učenice Ines Hardi i Tara Šverko.

Zaključujući ovogodišnje Dana Antuna Šoljana Božidar Petrač je rekao da se na književno-znanstvenom kolokviju govorilo o zanimljivim detaljima života Viktora Vide, najznačajnijeg hrvatskog emigrantskog pisca. Iako nije živio od pisanja Vida je stvorio golem književni opus pišući prozu i poeziju, eseje i likovne kritike. Vida je najveći dio svojeg života i stvaralaštva proživio u progonstvu, prvo u Italiji i potom u Argentini, pa o njegovu relativno kratkom, ali književno bogatom životu ima se još toga istražiti i napisati. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter