Čitanje poezije u noći, uz šum slapa Butori

Alen Petrović i Mirela Nikolić (D. MEMEDOVIĆ)
Alen Petrović i Mirela Nikolić (D. MEMEDOVIĆ)

U toploj noći, uz slap i ponor Butori na cesti Marušići – Šterna, u grožnjanskoj općini, susreli su se pjesnici, sudionici sedmog međunarodnog susreta Šumski pjesnici. Nesvakidašnja večer poezije organizirana je tek uz slabu svjetlost poneke baklje i lučice, posjetitelji su posjedali po travi i kamenju, a autori su čitali svoje ili tuđe stihove uz džepnu svjetiljku. Tema ovogodišnjeg susreta šumskih pjesnika, kako su se nazvali, vezana je uz ideju povratka prirodi i suživota s njom, kao i održivog korištenja prirodnih resursa i ekološki osviještenog načina života. Pomak u ruralnu sredinu jedna je od najvećih značajki koje taj susret pjesnika razlikuje od ostalih sličnih manifestacija u zemlji i inozemstvu. Upravo zbog toga čitanje se odvija bez mikrofona i rasvjete.

U takvom ambijentu do sada su nastupila brojna poznata imena iz zemlje i inozemstva - Dorta Jagić, Ana Brnardić, Dinko Telećan, Neven Ušumović, Marco Fazzini, Tishani Doshi, Steve J. Fowler, Tomica Bajsić, Damir Šodan i drugi. Ove godine, kad je mrak zavladao proplankom, a mjesec postajao sve puniji, poeziju su čitali Davor Gašpić i Ivan Vuković iz hip-hop benda Sinestet. Čitao je svoje nove stihove i stalni gost iz Mađarske Tibor Weiner Sennyey koji je Šumske pjesnike proširio i izvan granica naše zemlje, postavivši pokretnu knjižnicu, kakva se nalazi i u Butorima, na brdo nedaleko od Budimpešte. Tu su bili još i slovačko-hrvatska pjesnikinja Željka Vujaković, te gost iz Italije Renzo Furlano, te organizatorica Maja Klarić. U glazbenom dijelu programa svirao je, bez ozvučenja, zanimljiv etno bend iz Rijeke Če bo bo, če na na, izvodeći svoje obrade tradicionalnih napjeva iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i BiH.

Večernjem programu prethodila je zanimljiva radionica "pronalaženja poezije" u kojoj su posjetitelji na jednostavan način kreirali poeziju iz postojećih tekstualnih materijala koje nemaju veze s poezijom. Susret Šumskih pjesnika organizirala je Kulturna udruga Fotopoetika iz Šibenika u suradnji s Općinom Grožnjan, a pokrenuli su ga pjesnikinja i prevoditeljica Maja Klarić te umaški pustolov i hodač Goran Blažević. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter