Citanje naglas potice djecju kreativnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni dan djecje knjige obilježen je danas u pulskom rodilištu. Tom je prigodom predstavljen projekt "Rodeni za citanje - Nati per leggere", ciji je inicijator Centro per la salute del bambino iz Trsta, a u kojem sudjeluje pulska Gradska knjižnica i citaonica.

O projektu je govorila ravnateljica knjižnice Nela Nacinovic, urucivši odjelu pulske ginekologije tisucu knjižica "Gledaj ova mala slatka lica", koje ce po izlasku iz rodilišta dobiti svaka novopecena majka.

- Uz knjižicu i cestitku, svaka mama ce dobiti i kupon za besplatno clanstvo do trece godine djeteta na djecjem odjelu knjižnice, gdje ce u "Kutku za roditelje" moci pronaci knjige o odgoju djece, dobiti razne savjete, odnosno pronaci sve ono što roditelje može zanimati u vezi njihove djece, rekla je Nacinovic.

Dodala je da ce i s ostalim knjižnicama u županiji pokušati ostvariti suradnju u ovom projektu. Opci cilj je naime potaknuti roditelje i djecu na citanje od najranije dobi, posebice citanje naglas, jer takvo citanje u dobi od 6 do 12 mjeseci donosi jacu privrženost onog tko cita i onog tko sluša, smiruje, pruže osjecaj sigurnosti te stvara navike slušanja. Takoder, citanje naglas potice stvaranje ljubavi prema citanju i znatiželje prema knjigama te potice razvoj govora, pažnje, mašte, percepcije i kreativnosti.

Predstavljanju projekta prisustvovali su i voditelj pulske ginekologije Davor Zoricic s osobljem te gradonacelnik Boris Miletic sa suradnicima, koji su potom majkama podijelili darove, odnosno knjižice, koje su pisane na hrvatskom, talijanskom, arapskom, engleskom, ruskom, španjolskom i kineskom jeziku. Projekt ce trajati do 2015. godine.

 


Podijeli: Facebook Twiter