Citanje kao cin erotike i iskupljenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Intrigantnu i potresnu pricu prema motivima iz romana "Der Vorleser" (Citac) Bernharda Schlinka uprizorila je sinoc u umaškom Teatronu Medunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav Drama Slovenskog narodnog gledališca Maribor.

Glumci Ksenija Mišic i Matevž Biber uvjerljivo su docarali ljubavnu vezu, istovremeno fizicku, strastvenu, senzualnu i poetsku, izmedu prakticne 36-godišnje Hanne i plahog i inteligentnog 15-godišnjeg ucenika Michaela, a kroz nju presjek vremena za i nakon Drugog svjetskog rata s pitanjima o bremenu nacizma i koncentracijskih logora, kolektivne i individualne krivnje te konfliktu izmedu generacija.

Hanna Michaela motivira na ucenje, a sama postaje ovisna o njegovom citanju djela Goethea, Lawrencea, Dostojevskog, Thomasa, Orwella, Cehova, Heinea, Cicera i Heideggera, tom duboko intimnom cinu koji u ovoj predstavi odiše erotikom i iskupljenjem. Michael ce s vremenom shvatiti da njegova draga ne zna citati i pisati, a zatim ce je i izgubiti kad ona bez objašnjenja nestane. Što se s njom dogodilo doznat ce na šokantan nacin nakon mnogo godina - u sudnici gdje kao student prava prati sudenje cuvaricama koncentracijskih logora, medu kojima je i Hanna.

Predstava je nastala kao glumacki umjetnicko-istraživacki autorski projekt, ciju režiju i koncept potpisuju dramaturginja Tanja Lužar, koreografkinja Valentina Turcu i sami glumci, nagradeni dugotrajnim aplauzima. Glazbu je skladala Daniela Candillari, a scenografiju osmislio Marko Japeli. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter