Citanje jaca veze unutar mozga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gustoca sive tvari u lijevoj polutki mozga veca je u osoba koje su naucile citati. Osim toga, citanje opcenito jaca veze izmedu bijele tvari i razlicitih dijelova mozga koje obraduju informacije. Svladavanje vještine citanja jaca veze izmedu razlicitih dijelova mozga, pokazalo je istraživanje provedeno na skupini kolumbijskih gerilaca koji su citati naucili u odrasloj dobi, piše casopis Nature.

"Izolirati promjene potaknute u našem mozgu ucenjem citanja dosad nije bilo moguce zbog drugih ometajucih cimbenika" u djece jer ona istodobno s citanjem i pisanjem usvajaju i niz drugih znanja, objasnila je suautorica studije Cathy Price.

Znanstvenici iz Baskijskog centra za mozak i jezik u Donostia/San Sebastianu usporedili su ekografije mozga 20 gerilaca koji su naucili citati s ekografijama 22 gerilca koji su ostali nepismeni.

Uocili su da je gustoca sive tvari u lijevoj polutki mozga veca u osoba koje su naucile citati. Ta podrucja mozga odgovaraju podrucjima koja su prethodno identificirana kao odgovorna za prepoznavanje oblika slova i prijenos slova u zvukove.

Citanje je takoder pojacalo povezanost "bijele tvari" (koja je odgovorna za prijenos informacija) medu razlicitim podrucjima za obradu tih informacija, navodi se u studiji. Autori studije drže da rezultati istraživanja mogu pomoci u razumijevanju disleksije.


Podijeli: Facebook Twiter