Čitanje, detektivska igra i besplatna članarina za najmlađe

Brojne aktivnosti tijekom Mjeseca knjige u pulskoj Gradskoj knjižnici i njenim ograncima (N. LAZAREVIĆ)
Brojne aktivnosti tijekom Mjeseca knjige u pulskoj Gradskoj knjižnici i njenim ograncima (N. LAZAREVIĆ)

I ove se godine od 15. listopada do 15. studenog obilježava Mjesec hrvatske knjige, a središnja tema vezana je uz proglašenje 2015. godine Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija posvećena hrvatskoj pisanoj riječi čiji je cilj promicanje hrvatske knjige i kulture čitanja. U tih se mjesec dana okupljaju knjižničari, književnici, nakladnici i kulturni djelatnici, ali i čitatelji. U brojne i raznovrsne programe uključene su knjižnice diljem Hrvatske i mnoge druge institucije slaveći knjigu i pisanu riječ.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige održat će se već tradicionalni Nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom "Putovanja do znanja" u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Nacionalni kviz za poticanje čitanja provodi se online u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske. U svim ograncima i ove godine provodi se akcija namijenjena svoj djeci predškolske i školske dobi koja se za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige mogu besplatno učlaniti ili produžiti članstvo.

Kao i dosad, 23. listopada održava se jednodnevna zajednička akcija popularizacije čitanja pod nazivom "Upali lampicu i čitaj!". Tog se dana organiziraju javna čitanja, druženja s knjigom u prostorima knjižnica, ali i na javnim mjestima: trgovima, ulicama, parkovima, kafićima, javnom prijevozu.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula će se, između ostalog, 23. listopada od 16 do 19.30 sati održati Knjižni detektiv, igra rješavanja knjižničnog "misterija" korištenjem knjižnične građe i usluge, svojeg znanja i snalažljivosti, dok će program "Upali lampicu i čitaj!", u suradnji s pulskim srednjim školama, početi u 18.30 sati. Glazbena slušaonica o ruskom skladatelju Aleksandru Skrjabinu i jazz glazbeniku Thomasu Chapinu, koju vodi prof. Boris Vučina, održat će se 10. studenog u 19 sati, dok će se 13. studenog u 18 sati održati Ženska večer uz dobru knjigu, a predviđena je tribina "Pretilost i nekretanje", u suradnji s udrugom Aktivna

Tijekom Mjeseca knjige održavat će se svjetlosna instalacija Boje mašte, u suradnji s udrugom Sonitus, a četvrtkom u 16 sati "Spoj na slijepo s knjigom, ne sudite knjigu po koricama, vjerujte preporuci knjižničara i upustite se u avanturu". Također, bit će predstavljena kampanja "Pokrenimo bibliobus!" za pokretanje bibliobusne službe u Istarskoj županiji

Na Dječjem odjelu održavat će se nacionalni kviz za poticanje čitanja Putovanja do znanja, organizirati edukativno-informativni posjeti knjižnici za djecu predškolskog i školskog uzrasta kao i besplatni upisi za predškolce i prvašiće, pričaonice, likovne radionice te 28. listopada u 10 sati Županijsko natjecanje u čitanju naglas. U Dječjoj knjižnici je, između ostalog, organiziran posjet prvašića, "Cool lektira" - predstavljanje osnovnoškolske lektire na drugačiji način, čitanje priča na znakovnom jeziku i njihovo ilustriranje, igraonice edukativnih društvenih igara, proglašenje najčitatelja prema ispunjenim Čitateljskim putovnicama bit će 15. studenog, potom Explora u Dječjoj knjižnici, edukativni program za učenike viših razreda osnovnih škola s gostima Koradom Korlevićem i Elvisom Morinom te upoznavanje Astronomskog društva Istra. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter