Čitalo se u školskim knjižnicama, ali i Rock caffeu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marina Tomić, Livija Reškovac, Ivan Zrinušić i Franjo Nagulov mladi su slavonski književnici koji su bili gosti književnog programa Kod Marula, održanog u petak i subotu u organizaciji Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Posebnost je ovogodišnje manifestacije, koja je postala već tradicionalnom, to što je održana na nekoliko lokacija, najprije u knjižnici pulske Gimnazije za učenike ove škole, zatim na Filozofskom fakultetu, navečer potom u Rock caffeu, a bilo je predviđeno kazivanje stihova te glazbeni nastup pulskih kolega i gostiju pored spomenika Marku Maruliću, no izrazito nepovoljne vremenske okolnosti to nisu dopustile.

Cvijeće za Marulića

Ipak, za Marulića je u pulskom Zvonimirovu parku položen zajednički buket cvijeća.

S učenicima pulske Gimnazije, uz knjižničarku Ivanu Petrinić te ravnateljicu Branku Antunović Piton, kao i sa studentima Filozofskog fakulteta, zahvaljujući profesorima Valnei Delbianco i Danielu Mikulacu, stvorena je sjajna interakcija, bilo je govora o književnosti općenito, o odnosu nacionalnoga i regionalnog u suvremenoj književnosti, o djelovanju Društva hrvatskih književnika, hrvatskoj književnoj sceni, važnosti čitanja te potrebi poticanja ljubavi mladih prema lijepoj riječi.

Franjo Nagulov bio je i svojevrsni voditelj, predstavio je kolege, koji su nastupili s različitim književnim rukopisima čitajući ponešto iz svog stvaralaštva.

Nagulov je rođen u Vinkovcima. Diplomirao hrvatski jezik i književnost, te knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Objavljivao u nizu utjecajnih književnih časopisa te je zastupljen u nekoliko pregleda suvremene hrvatske poezije. Pjesničke radove te književne kritike objavljivao u emisijama "Poezija naglas", "Šest minuta poezije u šest" te "Bibliovizor" Trećega programa Hrvatskoga radija.

Objavio je knjige "dečko. žena? dečko: naranča!" (poezija, 2006.), "Tanja" (poezija, 2008.), "VK biceps" (poezija, 2008.), "Sadomazoteka" (poezija, 2008.), "Smrtište" (poezija, 2009.), "Crveno&Crno=Bijelo" (poezija, 2009.), "Knjiga izlaska" (poezija, 2010.), "Crtač" (roman za djecu, 2011.), "Punomasni anđeo" (roman, 2011.), "Recepti za jezikovu juhu: polistilistička raščlamba pjesničkoga opusa Branka Maleša" (studija, 2011.), "Soba 66" (poezija, 2011.), "Signali" (poezija, 2012.), "Zimsko računanje vremena" (2017.).

Dobitnik je treće nagrade Pjesničkih susreta u Drenovcima za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis autora s područja Slavonije i Baranje do tridesete godine starosti (2005.); tu je i godišnja Nagrada Kvirinovih dana u Sisku za najbolju knjigu poezije autora do trideset i pete godine starosti (2008.); Nagrada Josipa Severa za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis (2011.); Treća nagrada na danima Josipa i Ivana Kozarca za rukopis "Knjiga izlaska" (2012.); Nagrada "Duhovno hrašće" za najbolji objavljeni pjesnički rukopis između dvaju Pjesničkih susreta u Drenovcima (2012.); Nagrada Đakovačkih susreta književnih kritičara, za zavičajne kritike o slavonskim piscima i knjigama (2015.). Nedavno je u časopisu Nova Istra predstavljen opsežnijim izborom novijih stihova.

Livija Reškovac (1977., Osijek), diplomirala je dvopredmetni studij Filozofije i Hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Osim pjesama koje su objavljene u zbornicima, književnim novinama (Zarez, Vijenac, Hrašće) i na književnim portalima (Knjigomat, Balkanski književni glasnik, Književnost uživo), piše i kratke priče, drame i tekstove o književnosti. Objavljena joj je zbirka "Ne pretvaraj se, tu je" (2013.) za koju je dobila nagradu za najbolji neobjavljeni pjesnički prvijenac na Pjesničkim susretima u Drenovcima 2012. Članica je Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika te odnedavno stalna suradnica pulske Nove Istre.

Objavljivali u Novoj Istri

Ivan Zrinušić (1981., Osijek), tekstove je objavljivao u književnim časopisima i zbornicima. Za nezavisnu izdavačku kuću Slušaj najglasnije!/Bratstvo duša dosad je objavio: "Netko nešto ništa" (2010.), "Bilirubin" (2011.) i "Vidiš kako je lijepo" (2012.).

Marina Tomić (1986, Osijek) objavila je zbirku pjesama pod naslovom "Nastavak zelene priče" (2008.), za koju je na pjesničkim susretima u Drenovcima 2007. godine dobila nagradu u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa autora do tridesete godine života, te nedavno i drugu zbirku pod naslovom "Na što te podsjeća?" (2016.) u izdanju Društva hrvatskih književnika (Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski). Pjesme su joj objavljene u dvama pregledima: "Drenovačkoj antologiji hrvatskoga pjesništva" (2009.) i "Poetici buke. Antologiji slavonskog ratnog pisma" (2010). Poeziju je objavljivala u književnim časopisima (Aleph, Hrašće, Riječi, Tema, Vijenac i Zarez).

Za uspješnu organizaciju ovih susreta velika zasluga ide dr. Borisu Domagoju Biletiću, predsjedniku Istarskog ogranka DHK-a. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter