"Čisto ludilo" napunilo pulsko kazalište

asna Palić Picukarić, Vid Balog, Saša Buneta i Damir Lončar
asna Palić Picukarić, Vid Balog, Saša Buneta i Damir Lončar

Na katu iznad frizerskog salona nazvanog Čisto ludilo u Zagrebu netko ubije staru gazdaricu Izabelu Černi. Policija dolazi pronaći ubojicu, no svi koji su se neposredno prije ubojstva tu našli su sumnjivi, ali o krivcu ovaj put odlučuje - publika.

To je u najkraćim crtama opis komedije "Čisto ludilo" zbog koje je publika sinoć do zadnjeg mjesta ispunila Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula i očito su oni koji su došli jako dobro znali što mogu očekivati.

U predstavi koju je u produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija režirala Nina Kleflin na tekst Paula Pörtnera koja je s uspjehom izvođena u SAD-u i još desetak zemalja ima, naravno, puno više toga nego što se čini na prvi pogled i tu ne mislimo samo na dio u kojem glumci komuniciraju s publikom.

Prvi dio u kojem upoznajemo likove sliči teatru apsurda, no naoko nevažni detalji pokazat će se ključnima u drugom dijelu, rekonstrukciji zločina.

Likovi su homoseksualni vlasnik salona Anton Toni Britvić (Vid Balog), njegova pomoćnica Barbara Mardešić (Nina Kaić Madić), plava dama iz visokog društva Terezija Shubert rođ. Jelačić (Jasna Palić Picukarić) te inspektor Nikola Obrvan (Damir Lončar) i trgovac antikvitetima Eduard Laurenčić (Igor Mešin), s tim da imena i zanimanja zadnjih dvaju likova doznajemo tek nakon ubojstva.

Veseloj ekipi pridružit će se potom i priglupi Obrvanov pomoćnik Saša Buneta, kojeg igra glumac istog imena.

"Čisto ludilo" nudi obilje prilika za smijeh, i to samo publici. Pored svega toga, u predstavu je ubačena i jedna "radna pauza" za vrijeme koje inspektor stoji ispred sale i sluša pitanja i sugestije gledatelja.

Za vrijeme rekonstrukcije, nakon što ispita sve sumnjivce, Obrvan moli publiku da mu pomogne, što su neki vrlo rado prihvatili, a neki su bili prilično uporni, što govori da ih je priča zaintrigirala, kao i prilika da komuniciraju s glumcima na pozornici.

Neke je zanimalo što je s torbom koju je Laurenčić imao, drugi su upozorili inspektora da je gđa. Shubert telefonirala nepoznatom nekom malo prije ubojstva.

Simpatični "sumnjivci" baš i nisu bili oduševljeni primjedbama iz publike koje su iskoristili da uzvrate još kojom duhovitom dosjetkom. Publika je bila ta koja je na kraju, nakon dobivenih informacija, većinom glasova odlučila tko je ubojica, a vox populi preksinoć je odabrao Barbaru Mardešić koja se na koncu slomila pred teretom dokaza i priznala ubojstvo, ali…

- Kako god vi odlučite, mi ćemo vam tako i odigrati, poručio je na kraju viši inspektor, tako da kada idući put dođu, možda ubojica bude netko drugi. Na kraju, glumci su ipak obavili jako dobar posao i uspjeli zadržati pažnju publike i odlično se snašli u ovakvoj formi. Da su se dobro pripremili prije nego su došli govore i detalji poput spominjanja Lemsa Jerina kao medicinskog stručnjaka koji potpisuje nalaz iz laboratorija o smrti Izabele Černi. Spomenimo na kraju i Osmana Arslanagića koji se potrudio oko scenografije te Mariju Šarić Ban koja je napravila kostime. (M. RADIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter