Čisti se šuma te uređuju staze oko utvrda

Jedna od štinjanskih utvrda uvrštena u projekt Adrifort (N. LAZAREVIĆ)
Jedna od štinjanskih utvrda uvrštena u projekt Adrifort (N. LAZAREVIĆ)

Projekt Adrifort, u kojem sudjeluju Grad Pula, Sveučilište Jurja Dobrile i Istarska županija, zajedno s partnerima iz Italije - nositelj projekta je Regija Veneto, te subjektima iz Albanije, Slovenije, Grčke i Crne Gore, službeno završava 31. prosinca. No, završna konferencija održat će se 9. i 10. lipnja upravo u Puli. Kao što smo već pisali, cilj projekta je očuvanje postojećih utvrda i fortifikacija koje do današnjeg dana nisu u funkciji, njihovo uređenje i sanacija na način da budu pristupačne u ovom slučaju građanima Pule i turistima koji dolaze u posjet u naš grad.

Uređuje se 169 hektara

Kako saznajemo u Gradu Puli, na osnovi izrađene studije o stanju okoliša i smjernicama za uređenje krajobraza izvršena je fitosanitarno utvrđivanje stanja postojećeg zelenila te je u tijeku takozvano sanitarno čišćenje šume te izrada pješačkih i biciklističkih staza koje povezuju fortifikacije Munide, Zonchi, Vallmaggiore, Monte Grosso i Punta Christo. Radi se o površini od 169 hektara na kojoj su do završetka projekta Adrifort planirani mnogi zahvati u prostoru što će znatno podignuti izgled štinjanskog priobalja i obogatiti ga novim sportskim sadržajima.

Pored navedenih radova u tijeku je natječaj za izradu radova po službeno odobrenoj dokumentaciji za izradu prilaza i siguran obilazak povijesnih građevina; utvrda Monte Grosso i Munide  (radovi bi trebali biti gotovi do srpnja 2015). Ovim projektom posebno se valorizira štinjansko priobalje, otkriva se i stavlja u funkciju kulturno nasljeđe, a građani dobivaju novu rekreacijsku zonu u neposrednoj blizini centra, morske obale i velebnih građevina.

Kraće i duže staze

Prijedlogom uređenja pješačkih i biciklističkih staza omogućeno je povezivanje pješačkom stazom lungomare od uvale Žunac do uvale Valmaggiore, odnosno Punte Christo. Na taj način kružno su povezane sve tri zone, a nekoliko smjerova različitih udaljenosti povezuju više zanimljivih lokacija. Staze se dijele na pješačke i na mješovite biciklističko-pješačke, odnosno, sve biciklističke staze su i pješačke.

Pješačka staza ukupno je dugačka 5.800 metara, a visinska razlika je u prvom dijelu 47, a u drugom 67 metara. Iz uvale Žunac užom stazom uz more nakon dva kilometra stiže se do Luke Štinjan podno Obalne utvrde Punta Christo. Od nje spušta se sve do svjetionika, prolazi pored topničkih bitnica Punta Christo Nord i Sud te uskom stazom uz more obiđe cijeli rt Proština. Od donjeg parkirališta utvrde Punta Christo povratak je prema utvrdi Monte Grosso. Prolazi se pored Merzerske bitnice Monte Grosso. S brežuljka se spušta stazom prema topničkoj bitnici Valmaggiore i lokaciji 12 spremnika goriva, te nazad do uvale Žunac.

Postoji i kratka pješačka staza dužine 1.600 metara, s visinskom razlikom od 67 metara. Iz uvale Žunac, nakon kraćeg uspona, prolazi se pored topničke bitnice Valmaggiore, kroz hlad borova i nakon dužeg uspona dolazi se do Merzerske bitnice Monte Grosso i obalne potkovaste utvrde/segmentni pulski toranj Monte Grosso. S utvrde širokom stazom kreće se prema Štinjanu i nakon 80 metara skreće na usku stazu niz brdo kroz makiju do šume borova i lokacije 12 spremnika goriva i nazad do uvale Žunac.

Planirane su i biciklističke staze od 3.650 I 6.650 kilometara. Kratka biciklistička staza od 3.650 metara ima visinsku razliku od 67 metara. Iz uvale Žunac, nakon kraćeg uspona, prolazi pored topničke bitnice Valmaggiore, kroz hlad borova i dužim usponom dolazi do Merzerske bitnice i obalne potkovaste utvrde Monte Grosso. S utvrde širokom stazom kreće se prema Štinjanu i nakon 250 metara skreće prema Merzerskoj bitnici Monte San Maesta. Od bitnice se nastavlja dalje prema Štinjanu do asfaltiranog puta kojim se uz štinjansko groblje spušta sve do uvale Žunac.

Duža biciklistička staza od 6.650 metara imat će također visinsku razliku od 67 metara. Iz uvale Žunac, nakon kraćeg uspona prolazi pored topničke bitnice Valmaggiore, kroz hlad borova spušta se prema moru i lungo mare stiže do luke Štinjan podno utvrde Punta Christo. Od utvrde se preko središta poluotoka kreće prema turističkom naselju Puntižela, te dalje asfaltiranim putom kroz Štinjan nakon crkve Sv. Magdalene skreće na desno i spušta prema uvali Žunac. Na izlazu iz mjesta skretat će se desno na bijeli put prema utvrdi Monte Grosso. Prolazi se pored Merzerske bitnice Monte Grosso. S brežuljka se spušta stazom prema topničkoj bitnici Valmaggiore te nazad do uvale Žunac. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter