Cista koža sporije stari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Je li argument da se time usporava starenje dovoljno jak da nas motivira na dosljedno provodenje "cistke'? Ljudski je ako nam se jednom ili dvaput mjesecno dogodi da zaboravimo ili smo pak preumorni za pošteno cišcenje lica. Upravo je zato kozmeticka industrija izumila prakticne maramice za skidanje make-upa, koje možemo držati pokraj kreveta i posegnuti za njima u kriznoj situaciji.

Bez obzira na rijetke trenutke slabosti, prihvatljivog izgovora za neskidanje šminke nema i ne smije biti. Zašto? Za pocetak, ako smo mogle potrošiti toliko vremena na nanošenje silnih slojeva make-upa, bio bi red i da za sobom pocistimo. No elementarna pristojnost nije jedini razlog.

Cista koža sporije stari jer je manje sklona mikroupalama, osnovnom uzrocniku bora. Cak i ako niste "šminkerica", na kraju radnog dana željet cete ukloniti "crni film" s površine kože, koji je nastao kombinacijom vaše uobicajene kreme (koju ste valjda ujutro nanijeli), smoga i ostalih onecišcenja iz zraka.

Upravo ta kombinacija izvanjskih "agresora" i prirodne masnoce kože služi kao okidac za oksidacijske i upalne procese. Kontinuiranim neprovodenjem primjerne higijene lica na površini se gomilaju odumrle stanice, a pore postaju sve zacepljenije, dok ten gubi na sjaju, zaštitna funkcija kože slabi i postaje lakši plijen za izvanjskog i unutarnjeg neprijatelja.

Podjednako važan argument koji ide u prilog anti-age ucinku cišcenja su kružni pokreti kojima odstranjujemo necistoce, cime istodobno obavljamo masažu lica i poticemo izmjenu hranjivih tvari i kisika.

S obzirom na to da nitko nema vremena na bacanje, ritualnom cišcenju lica s gelom ili mlijekom i obaveznim losionom bez iznimke treba pristupiti navecer. To je doba kada se u organizmu bude mehanizmi za popravak oštecenja nastalih tijekom dana. Ucinite li to i ujutro, sjajno! Dovoljno je ako licem lagano prijedete blazinicom namocenom losionom i uklonite suvišak koji je "isplivao" tijekom noci.


Podijeli: Facebook Twiter