Čist zrak važniji od toplinske i električne energije

Na zboru u Tinjanu okupilo se više od stotinu mještana (D. ŠIŠOVIĆ)
Na zboru u Tinjanu okupilo se više od stotinu mještana (D. ŠIŠOVIĆ)

Protivljenje mještana planiranoj izgradnji energane na drvnu biomasu u poslovnoj zoni Pauletići, o čemu je nedavno bilo riječi na raspravama o izmjenama prostornog plana i na izvanrednoj sjednici tinjanskog vijeća, bilo je razlog sazivanja zbora mještana na kome su stavove i mišljenja iznijeli i investitori i protivnici ove izgradnje te nezavisni stručnjaci i brojni žitelji Tinjanštine.

U tinjanskom Domu mladih okupilo se više od stotinu ljudi, a zbor je otvorio predsjednik općinskog vijeća Vlado Ivetić podsjetivši na peticiju mještana Kringe sa 132 potpisa kojom traže da se iz prostornoplanskih odredbi izbriše mogućnost izgradnje ikakvih energetskih objekata na biomasu u zoni Pauletići.

U ime investitora, tvrtke DONIS, projekt energane odnosno "kogeneracijskog postrojenja na drvnu biomasu" obrazložio je Zoran Fabris. Budući da se planira modernizacija postojeće pilane ove tvrtke, puštene u pogon 1995. godine, s proširenjem pogona i izgradnjom sušare za drvo koju bi zagrijavala toplana na drvnu sječku, i budući da postoje državni poticaji za energane na obnovljive izvore energije, plan modernizacije proširen je pretvaranjem toplane u postrojenje koje bi osim 3 MW toplinske energije proizvodilo još i 1,3 MW električne energije. Tako zamišljeni pogon zaposlio bi deset novih radnika, povrh postojećih 25, a zajednica bi od toga imala koristi i kroz mogućnost korištenja toplinske energije za grijanje stambenih ili turističkih objekata ili poljoprivrednih plastenika, te kroz mogućnost prodaje drvne mase s vlastitih imanja. "Kad energana proradi, u Kringu će dnevno dolaziti dva kamiona više nego dosad, a planirano vrijeme rada energane je 8.000 sati godišnje, odnosno 300 dana bez prestanka ", rekao je.

Potom je, kao nezavisni stručnjak s 25 godina iskustva u projektima s biomasom, Stjepan Risović sa zagrebačkog Šumarskog fakulteta rekao da je drvna biomasa jedan od čišćih energenata i da se tri takve toplane upravo grade u Zagrebu. Drugi nezavisni stručnjak, Viktor Dragičević s riječkog Tehničkog fakulteta, rekao je da predviđena tehnologija ove energane odgovara suvremenim standardima, da su emisije u okoliš daleko ispod propisanih standarda, a da je posebno dobra strana ovog projekta korištenje pare.

Vinko Mofardin je kao predstavnik potpisnika peticije ponovno upozorio da aktualne prostornoplanske odredbe omogućavaju korištenje bilo kakve biomase u zoni Pauletići i predložio da se onemogući "izgradnja takvih postrojenja u našem okruženju". U raspravi je zatim sudjelovao veći broj nazočnih, a najviše njih je izrazilo zabrinutost zbog emisija štetnih tvari iz buduće energane u okoliš te o tome zahtijevalo egzaktne podatke.

Većina sudionika rasprave, pogotovo oni koji su rekli da žive u neposrednoj blizini lokacije buduće energane, izrazila je oštro protivljenje ovom projektu. (Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter