Čišćenje podmorja Hidrobaze

Hidrobaza, ilustracija (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)
Hidrobaza, ilustracija (D. MEMEDOVIĆ/arhiva)

Devetnaestu godinu uzastopno, sutra će se održati akcija čišćenja podmorja i priobalja u organizaciji Turističke zajednice Grada Pule, Zajednice tehničke kulture i Grada Pule. Ovog puta čistit će se podmorje Hidrobaze, odnosno od plaže kampa Brioni (ex Puntižela) do ograde kampa MUP-a. Okupljanje je najavljeno za 10 sati u lučici na Puntiželi.

Učenici Tehničke škole pomagat će u odlaganju izronjenog otpada roniocima kojih će biti četrdesetak iz Centra podvodnih aktivnosti i Kluba podvodnih aktivnosti Uljanik te još desetak istarskih klubova čiji će rad koordinirati Ronilački savez Istarske županije.

Amaterski Radio klub Arena omogućit će lakšu komunikaciju među sudionicima, a sav prikupljen otpad odvest će se na odlagalište kamionom Herculanee, u čijoj se organizaciji tijekom ljeta čiste plaže.

- Budući da akciju čišćenja podmorja i priobalja provodimo već 19 godina, a nekad ih je godišnje bilo i po tri, uviđamo da je svake godine otpada sve manje, posebice krupnog koje na pulskim plažama gotovo da više i nema. Dakle, osim samog čišćenja, postižemo i podizanje ekološke svijesti kod građana, što nam je i cilj, rekla je direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj.

Puntižela je zadnji put čišćena 2008. godine pa će se sada moći usporediti količinA otpada. Anton Pletikos iz Zajednice tehničke kulture Pula naglašava da glavninu otpada zadnjih godina čine naplavine, limenke, auto gume te boce, što zapravo ukazuje da nema značajnijeg, odnosno krupnog otpada, kao što je to bilo ranije.

- Učestalo se radi na osvješćivanju ekološke svijesti građana, provode se analize kakvoće mora na sedam lokacija, a za kompletno održavanje plaža uključujući rad spasilačke službe, Grad godišnje odvaja oko 500 tisuća kuna, zaključila je Lorena Dropulić iz gradskog Odsjeka za zaštitu okoliša. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter