Cirkuske vještine na novigradskim ulicama i trgovima


Vikend pred nama, 20. i 21., Novigrad je domaćin trećeg Festivala uličnih čarobnjaka, pod nazivom Čarobni NoviGrad, najavila je na konferenciji za novinare Irena Boljunčić Gracin, iz pulske udruge Čarobnjakov šešir. Ističe kako je ovo festival profesionalnih umjetnika i skupina koje djeluju izvan institucionalnih cirkusa, usredotočenih na ulično izvođenje.

Višednevno kuturno-umjetničko događanje prikazat će suvremene pristupe uličnom kazalištu, oslanjajući se na svjetski trend koji slijedi kombiniranje glazbe, plesa i žongliranja sa zahtjevnim cirkuskim vještinama, kao što su hodanje po žici i konopu, rad s trapezom i svilom, akrobacije i slično, rekla je Boljunčić Gracin.

- U dva festivalska dana Novigrad će postati gradom čarolije. Parkovi, trgovi i šetnice postat će mjesta u kojima se jednim korakom može zaroniti u čarobni svijet mašte, uz pomoć pomno osmišljenih scenografija. Moći će se i kušati magične delicije lokalnih-autohtonih proizvođača. Cijeli je program besplatan, a namijenjen je širokoj publici, od najmlađih do najstarijih, od domaćih do stranih posjetitelja, kaže Boljunčić Gracin.

Na ovogodišnjem festivalu nastupit će 11 skupina, a osim hrvatskih nastupit će skupine iz Španjolske, Italije i Argentine,  a od brojnih programa izdvojila je predstavu u obliku animiranog crtića "Cartoon Toyletee", koju izvodi Argentinac El Nino Retrete i predstavu "Efekt kofein", koju će izvesti talijanska kompanija Circo Puntino. Ove će godine po prvi put Park novigradske biskupije nakratko biti pretvoren u Park znanosti, u kojem će se moći isprobati neobične instalacije i osjetiti čarobna moć znanosti.

Bit će tu i "šaraonica" u kojoj će djeca kredama oslikavati asfalt, a program će se svaki dan odvijati od 19 do 23 sata.

- Sretna sam i zadovoljna što treću godinu za redom imamo prigodu u Novigradu, u suradnji s udrugom Čarobnjakov šešir, organizirati ovu manifestaciju koja nailazi na izuzetno dobar odaziv publike. Žao nam je što u zajednički projekt FUČ-a više nije uključena Pula, kao prethodne dvije godine, jer je to davalo dodatnu vrijednost Festivalu. Međutim, nadamo se da će se s vremenom projektu pridružiti i druge istarske turističke destinacije, odnosno gradovi, kako bi Festival rastao, te udruženim snagama i resursima bivao sve kvalitetniji i sadržajniji, a time i privlačniji našim ljetnim gostima, rekla je Vesna Ferenac, direktorica TZ Grada Novigrada. (M. RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA
 


Podijeli: Facebook Twiter