Cirkuske majstorije u Svetvincentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akrobacije na strunjacama i trapezu, žongliranje lopticama i prstenima, pronalaženje ravnoteže na rukama i u sasvim kompliciranim pozicijama, samo su neke vještine koje su mali polaznici radionice cirkuskih vještina proteklog vikenda ucili u svetvincentskom Kulturnom centru.

Radionice su rezultat rezidencijalnog programa kompanije My!Laika ciji su clanovi Eva Ordonez Benedetto (Argentina), Elske Van Gelder (Nizozemska), Salvatore Frasca (Italija) i Philine Dahlmann (Njemacka).

Rijec je o prvom u nizu ugošcivanja hrvatskih i inozemnih umjetnika u Sventvincenti u organizaciji Festivala plesa i neverbalnog kazališta, a ovaj je projekt ostvaren u suradnji s Cirkuskim informacijskim centrom i realiziran je uz potporu Opcine Svetvincenat i Istarske županije.

- Ovu besplatnu radionicu pohada petnaestak djevojcica i djecaka, a koncipirana je tako da prvo imamo zajednicko zagrijavanje i razne igre i vježbe. Djeca potom krenu sa žongliranjem, akrobacijama i vježbama na trapezu, kazala je Philine Dahlmann.

- Imamo samo jedan trapez, a djeci je to najzabavnije. Radionica je podijeljena na dva dana po tri sata dnevno. To sigurno nije dovoljno vremena da se te vještine u potpunosti savladaju, ali je dovoljno da pobudi entuzijazam u njima i želju da se s takvim aktivnostima nastave baviti. Mislim da je glavno da se djeca zabavljaju,dodala je

Kompanija My!Laika ostat ce u Svetvincentu još tjedan dana i koristit ce prostore Kulturnog centra za vježbanje jer ce u nedjelju 24. listopada u 20 sati ondje održati predstavu.

Clanovi kompanije smatraju da je za djecu važno nauciti osnove cirkuserije jer na taj nacin upoznaju svoje tijelo, koncentraciju i rad s drugima. Nova cirkuska praksa izbjegava korištenje životinja i otvoreno koketira s kazališnim formama kao što su kabaret, neverbalni teatar i ples.

Rad s djecom može biti zahtjevan i kompliciran, no clanovi kompanije My!Laika u ova su dva dana bez problema zainteresirali mlade "cirkusante" koji su bez pregovora slijedili njihove upute. Žongliranje im je definitivno bila najkompliciranija vještina i vecina ih nije uspjela "držati u zraku" više od dvije loptice ili dva prstena, no nisu posustajali, vec su marljivo vježbali i poslušno radili ono što se od njih tražilo.

Najveci su entuzijazam pokazali za vježbe ekvilibrizma i za trapez te su svi nestrpljivo cekali na svoj red. Na pitanje bi li pobjegli s cirkusom polovica ih je odgovorila pozitivno jer su bili ocigledno fascinirani putujucim životom svojim mentora i njihovim cirkuskim iskustvom.

Kompanija My!Laika u nedjelju ce izvesti svoju mješavinu vrhunske cirkuserije, apsurdne komedije, viziju kazališne iskrenosti u potpunom nadrealizmu odnosa izvodaca, publike i scenskog prostora.

Ovi umjetnici istražuju svijet uvjereni da je najvažniji zadatak na pozornici zapanjujuca umjetnost cirkuserije sa svim svojim adrenalinom, silinom emocija, spektakularnim ritmom, konstantnom borbom s granicama i vizualnom poezijom.


Podijeli: Facebook Twiter