Cirkobalkana: Cirkus kroz predstave i radionice

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Drukčija, suvremena, cirkuska karavana stigla je u Pulu u dvorište Rojca gdje će iduća tri tjedna, do 26. listopada, predstaviti suvremeni cirkus kroz predstave, radionice i javne dijaloge.

Cirkobalkana je projekt međunarodne suradnje cirkuskih organizacija, Cirkusfere iz Srbije, Cirkorame iz Hrvatske i Cirk’Oblique iz Francuske, a ove godine kao partner u projektu pridružio se i pulski Čarobnjakov šešir. Cilj je uspostaviti kontakt s lokalnom publikom i cirkuskim umjetnicima u regiji kroz predstave, program "open stage" i radionice.

Prezentacija regionalne cirkuske scene

- U tome je osnovna razlika između "našeg", i cirkusa koji je trenutno u gradu. Mi predstavljamo umjetnička ostvarenja lokalnih i inozemnih umjetnika, prezentiramo regionalne cirkuske scene te vodimo cirkuske edukacije i radionice za djecu, rekla je među ostalim Irena Boljunčić Gracin na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Nikola Mijatović istaknuo je pak da na radionicama koje će se provoditi i u Puli, poluče jako veliki uspjeh te da je, gledajući unatrag, od 10 do 15 posto djece polaznika, nastavilo se baviti cirkuskom umjetnosti. U prvoj "pilot" godini kroz projekt je prošlo oko 4000 posjetitelja, 350 polaznika radionica i oko 40 artista iz Francuske, Srbije, Hrvatske, Njemačke, SAD-a, Italije, Grčke.

Cirkobalkana kreće već danas u 20 sati burlesknom predstavom s manipulacijom zvuka i predmeta "Ključ 24" Arnauda  Essertela iz Cirk' Obliqueua. U 21 sat slijedi Marie Mercadal "Kao kap vode u ženskoj torbici", kratke scene iz života za jednu ženu i jedan trapez. U 22 sata je glazbeni desert, koncert grupe Duo šik šok - neobičnog glazbenog sastava sastavljenog od dva člana (gitara i mandolina, glas). Ulaznica za cijelu večer iznosi 40 kuna.

Klaunske predstave za odrasle

U subotu, 11. listopada, kreće se u 11 sati predstavom za djecu "Iglica" kazališta Mala scena/Triko cirkus teatar iz Zagreba, a sat vremena kasnije održat će se cirkuska radionica. Cijena ulaznice je 25 kuna. U 20 sati predviđena je klaunska predstava za odrasle "Slavuj" Triko cirkus teatara. U nedjelju, 12.listopada, u 11 sati na repertoaru je "Iglica", u 12 sati radionice za djecu, a u večernjim satima, u 20 sati, održat će se predstava "Lažu" pulske udruge Korak.

Organizatori su se pobrinuli i za obiteljske pakete ulaznica pa tako ulaznica za sve predstave iznosi 280 kuna, za djecu do šest godina s roditeljima je ulaz besplatan, a one iznad šest godina cijena ulaznice je dvostruko manja. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter