Ćirilica u Vukovaru tek nakon lokalnih izbora

Problem s ćirilicom u Vukovaru (V. KOS/CROPIX)
Problem s ćirilicom u Vukovaru (V. KOS/CROPIX)

Vlada je, to je sad definitivno, odgodila postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru. Srpski jezik i pismo uvest će se u službenu upotrebu odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora, dakle možda već 3. lipnja, rekli su nam visoki izvori u Vladi. Službeno, sve je spremno, natpisi su izrađeni, a na zgrade državnih institucija u Vukovaru bit će stavljeni "u primjerenom roku".

To je u skladu i sa stavom predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca koji je, podsjećamo, izjavio da bi s implementacijom trebalo pričekati do okončanja europskih i lokalnih izbora. Razlog je njegova procjena da bi tema ćirilica "kontaminirala izborni postupak", dominirala kampanjom, te zapravo tako možda pomogla protivnicima primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Ali, dogovor iz Zagreba da se politički taktizira s ulaskom ćirilice u Vukovar, nije, čini se, na vrijeme došao i do predstavnika Srba u gradu na Dunavu. Naime, tamošnje Vijeće srpske nacionalne manjine priopćenjem je jučer zatražilo da "nadležna tijela Hrvatske bez odlaganja pristupe postavljanju dvojezičnih ploča na mjesta u kojima su stvoreni uvjeti za primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina". Istovremeno su istaknuli zahtjev da se izmijeni gradski statut "kako bi se stvorile pravne pretpostavke za ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma iz samoupravnog djelokruga grada Vukovara".

To je, pak, suprotno odluci vukovarskog SDP-a koji je za sjednicu gradskog vijeća iduće srijede predvidio tek tehničke promjene statuta koje se tiču provedbe lokalnih izbora i nemaju veze s dvojezičnošću. U SNV-u, tijelu koje je nadređeno vukovarskom Vijeću, bili su iznenađeni spomenutim priopćenjem. "Došlo je do nesporazuma, situacija je pod nadzorom, ne treba tom priopćenju pridavati pozornost", poručuju iz SNV-a. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter