Circoolarom po jacu demo scenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanost prve dodjele hrvatske glazbene demo nagrade Circoolar prvi ce se put održati u subotu u zadarskom klubu "Arsenal". Cilj Circoolara je podizanje znacaja hrvatske glazbene demo scene, odnosno bendova i izvodaca koji nemaju albume u službenom izdanju diskografske kuce. Nagradom se želi ojacati kvaliteta i produktivnost, a zamišljena je i kao poticaj svim medijima, gradskim upravama, koncertnim promotorima i glazbenim izdavacima da se s vecom predanošcu brinu o demo sceni. Projekt je osmislila udruga Stomorica.

Najviše nominacija, cak pet, imaju umaški industrial gothic metalci Omega Lithium, pa i onu za najbolju demo grupu, dok je Mya Mortensen, pjevacica ove umaške grupe, nominirana za demo heroinu. Glasanje je dvojako - najbolje bira deset clanova glasackog odbora te javnost putem interneta, a ukupni zbir glasova fanova vrijedi kao glas trojice clanova glasackog odbora.

Nagrade se dijele u dvije velike skupine - hrvatske demo grupe i glazbenici, te promotori i pomagaci hrvatske demo scene. U skupini demo grupa i glazbenika nagrade ce se dodjeljivati u sljedecim kategorijama: Najbolji demo uradak hrvatske demo grupe, Najbolja hrvatska demo grupa ili izvodac, Najbolji koncertni nastup hrvatske demo grupe, Najbolji videospot hrvatske demo grupe, Najveci demo napredak u sezoni 2008./09., Najoriginalnija hrvatska demo grupa, Demo heroina, Najbolji vizualni identitet hrvatske demo grupe, Najbolja web prezentacija hrvatske demo grupe te Legenda hrvatske demo scene.

Osim demo bendovima, nagrade ce se dodijeliti promotorima i pomagacima demo scene. U tu skupinu spadaju gradske uprave koje najviše podržavaju demo scenu (nominirani su Varaždin, Rijeka, Osijek i Zadar), zatim diskografske kuce, mediji, klubovi, TV emisije i festivali.

U kategoriji Najboljeg tiskanog medija koji najviše pomaže domacu demo scenu nominiran je i Glas Istre, odnosno rubrika Mozaik. U obrazloženju nominacije navodi se da rubrika Mozaik "s jednakom pažnjom posvecuje prostor demo sceni i zbivanjima, kao i mainstreamu". Osim Glasa Istre, nominirani su i Novi list, Glas Slavonije te Slobodna Dalmacija.

Za godišnju demo nagradu Circoolar u kategoriji »Najbolji demo festival 2008/2009«. nominiran je Art&Music festival, što ne cudi s obzirom da je u 13 dosadašnjih izdanja ovaj pulski festival ugostio cak 310 glazbenih grupa i nešto manje polaznika strip radionica. "Roštiljarka", glazbena radijska emisija pulskog Radio Maestrala može se pohvaliti nominacijom u kategoriji za najbolju glazbenu emisiju koja podržava domacu demo scenu i kvalitetne glazbene tijekove.


Podijeli: Facebook Twiter