Circolo zatvoren od 1. do 21. kolovoza

Rujana Bušić Srpak (D. ŠTIFANIĆ)
Rujana Bušić Srpak (D. ŠTIFANIĆ)

Pulska Zajednica Talijana bit će zatvorena od 1. do 21. kolovoza ove godine, a riječ je o privremenom rješenju vezano uz mjere štednje poradi teške financijske situacije u kojoj se pulska Zajednica nalazi. Odlučeno je to na Skupštini ove Zajednice početkom tjedna s 18 glasova za i dva suzdržana (Valmer Cusma i Samanta Stell). Tijekom toga razdoblja bit će zatvorena velika dvorana, svi uredi i prostorije i neće se održavati nikakve aktivnosti u organizaciji Zajednice, ali će biti otvoren kafić i terasa, jer poslovanje kafića je u ingerenciji najmoprimca ovoga prostora.

Kašnjenje sredstava iz Italije

Da je situacija teška što se tiče financija poznato je već neko vrijeme, a s kašnjenjem sredstava iz Italije, situacija je postala tim teža, i predsjednik ZT-a Fabrizio Radin smatra da treba pri tome štedjeti maksimalno, jer "sredstva koja će stići iz Italije nisu za slatkiše, nego za preživljavanje i redovno funkcioniranje Zajednice". Sredstva iz Grada Pule stižu na vrijeme, ali sve to nije dostatno za funkcioniranje rada i aktivnosti Circola. Inače, na platnoj listi Circola su tri osobe: tajnica, kućni majstor i čistačica. Vijećnik Valmer Cusma kazao je da tajming za zatvaranje nije pogođen, jer se tijekom kolovoza održavaju tradicionalni susreti "Ritrovarsi in agosto" te plesne večeri, koje okupljaju brojne ljude iz ovih krajeva koji sada žive diljem svijeta, a ljeti dolaze do Pule.

Otkazani tradicionalni programi

U prostorima Zajednice Talijana neće se održati niti tradicionalne radionice Arena International niti drugi programi koji su se trebali održati tijekom kolovoza. Taj problem se ne odnosi samo na pulsku Zajednicu Talijana, nego na sve zajednice zbog kašnjenja sredstava iz Rima i teške financijske situacije općenito, no neke zajednice, posebice one u manjim mjestima, nemaju zaposlene osobe pa nemaju izdatke za plaće i za doprinose.

(V. BEGIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter