Cipras zahtijeva razmjernu podjelu migracijskog tereta

Aleksis Cipras (AFP)
Aleksis Cipras (AFP)

Grčki premijer Aleksis Cipras je u srijedu zaprijetio odbijanjem svakog europskog sporazuma ukoliko teret migracijske krize ne bude razmjerno podijeljen među zemaljama članicama Europske unije.

"Grčka više neće pristati ni na jedan sporazum ukoliko podjela tereta i odgovornosti migracijske krize ne bude razmjerna među zemljama članicama Unije", rekao je Cipras na raspravi u parlamentu. On je najavio da će pozvati sve šefova grčkih stranaka da se slože u vezi migracijske krize prije summita 7. ožujka u Bruxellesu.

"Potreban je veliki politički konsenzus o tom pitanju", naglasio je premijer.

Cipras je u utorak izrazio svoje nezadovoljstvo nakon regionalnog sastanka organiziranog u Beču, bez Grčke o kontrolama granica balkanskih zemalja. Premijer je rekao da je sramotno što neke zemlje nisu poštivale odluke europskog summita prošlog tjedna o zajedničkoj akciji u migracijskoj krizi i da su djelovale jednostrano.

Odluka koju su prošlog tjedna donijeli direktori policija pet zemalja balkanske migracijske rute (Austrije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije) o jačanju kontrola na granicama, izazvala je posljednjih dana zakrčenje migranata na grčko-makedonskoj granici koja ostaje napola otvorena, a ona je glavni prijelaz kojim se kreću migranti prema zemljama središnje i sjeverne Europe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter